Čím sa to chváli Veronika? Nie je to náhodou na tvrdú kritiku?
08 | 12 | 2021 I Ivan Brožík

Eurofondy na Slovensku zjavne ešte dlho nebudú, ak podklady pre ich čerpanie pripravujeme na takej nízkej  úrovni, že nám ich Brusel stále vracia. Tak by mohla znieť krátka parafráza statusu Juraja Blanára na sociálnej sieti, v ktorom sa pozastavil nad "úspechmi" Remišovej návrhov v prostredí Európskej komisie.

"Eurofondy sa stali jednou z najviditeľnejších výhod nášho členstva v EÚ. Ide o financie, ktoré sú poskytované na podporu rôznych projektov, od sociálnej oblasti cez opravy ciest až po vzdelávanie a vytváranie priestoru pre inovácie. V mnohých obciach a mestách nájdeme vďaka eurofondovým peniazom opravené školy či námestia, zachránené pamiatky alebo vytvorené pracovné miesta. Vymenovať tisíce projektov, na ktoré išli milióny eur, by zabralo dlhý čas. No čas sú peniaze, a pri eurofondoch to platí zvlášť. Nové programovacie obdobie 2021-27 je tu." Pripomína na úvod Juraj Blanár .

Pozerá sa občas do kalendára?

"Pani ministerka Remišová si akoby nevšimla, že už sa pomaly končí rok 2021. Ona je ministerkou zodpovednou za eurofondy od marca 2020 a nebola schopná zabezpečiť základný dokument, bez ktorého sa eurofondy nemôžu na Slovensku rozbehnúť, žiadať o ne a čerpať. Ten dokument sa nazýva Partnerská dohoda a Európska komisia ho opätovne V. Remišovej vrátila."

Fušerina na pokračovanie

"Prvý návrh dostala Komisia v máji 2021, ale ten vrátila Slovensku na prepracovanie. V októbri zaslala V. Remišová druhú verziu, aj tá nebola kvalitne pripravená. O tri týždne prišla do Komisie zo Slovenska už tretia verzia z dielne Remišovej ministerstva." Taxatívne vymenúva pokusy Veroniky Remišovej korektný dokument Bruselu Juraj Blanár. 

Obce projekty majú, eurofondy nečerpajú

"A eurofondy⁉ Naďalej sa nemôžu využívať. Obce majú pripravené potrebné a projekty. Združenia, ktoré chceli rozvíjať regióny, musia čakať. Rovnako aj župy a dokonca aj štátne inštitúcie. Vlastne všetci žiadatelia, ktorí sa ani na konci roka 2021 nedočkali spustenia eurofondového obdobia 2021-27. V súčasných ťažkých časoch, keď sú obmedzovaní zamestnanci i zamestnávatelia, mohli eurofondy pomôcť, aby ľudia dostali možnosti si privyrobiť, získať zákazky, rozširovať služby a skvalitňovať infraštruktúru. Slovensko však vďaka V. Remišovej asi ešte dlho nepocíti pomoc z 13 miliárd eurofondov, ktoré boli určené pre našu republiku."

Ministerstvo zbytočných rečí

"Tak aký je výsledok novovytvoreného ministerstva pani Remišovej? Nekompetentnosť, škandálne ohrozovanie bezpečnosti Slovenska cez portál Slovensko.sk a neschopnosť vyrokovať partnerskú zmluvu ako nevyhnutnú podmienku na čerpanie európskych fondov. A to, že vylučuje z možnosti manažovania eurofondov kraje a krajské mestá s odôvodnením, že to vraj bude efektívnejšie, sa teraz prejavilo." Končí svoj status Juraj Blanár a pridáva pre pani ministerku radu grátis:

"Odporúčam pani ministerke, aby sa konečne začala naplno venovať svojej práci namiesto toho, aby vysedávala v rôznych nezmyselných komisiách, ako naposledy v komisii na obnovu dôvery v právny štát, ktorá vraj zasadala osem hodín denne."

Juraj Draxler o koalícii: Je ako anakonda, ktorá škrtí stále viac
Aktuálnemu dianiu sa na svojej sociálnej sieti venuje aj Juraj Draxler. O koalícii si myslí, že je ako anakonda, ktorá škrtí stále viac. Nehasia, čo horí "Teraz sa dohodli, že namiesto poukazov dajú dôchodcom hotovosť za zaočkovanie. 300 eur za... Čítať ďalej
08 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

_______________________

 

Pomôžete nám?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk
Ďakujeme, redakcia HD.