Prezidentka sa stretne s iniciatívou, ktorá kritizuje stavebný boom v Tatrách
07 | 12 | 2021 I Ivan Mihale/tasr

Prezidentka Zuzana Čaputová sa stretne so signatármi iniciatívy Milujem zelené Tatry, ktorí ju upozorňujú na extrémne zlú situáciu stavebného rozvoja vo Vysokých Tatrách. Hlava štátu by sa s nimi rada stretla priamo v Tatrách, potvrdil pre TASR riaditeľ odboru komunikácie kancelárie prezidentky Jozef Matej. "Stretnutie by sa mohlo uskutočniť po skončení lockdownu a v momente, keď to pandemická situácia umožní," dodal.

List zaslali signatári prezidentke v novembri. „Ide o neúmerne realizovanú aj plánovanú výstavbu prevažne investičných nehnuteľností, v mnohých prípadoch v rozpore so zákonmi SR a taktiež v rozpore s právami a potrebami občanov,“ uvádza sa v liste. Podpísali ho aj viacerí prednostovia okresných úradov.

Podľa signatárov sa za posledné desaťročie dá hovoriť o absolútnej absencii posudzovania vplyvov na životné prostredie. Dodávajú, že dôsledky nečinnosti vyústili do popierania poslania národného parku. „Najhoršie sú veľké projekty apartmánových domov a iných investičných nehnuteľností, ktoré vyrastajú v Tatranskom národnom parku (TANAP) a jeho ochrannom pásme ako huby po daždi,“ píše sa v liste s tým, že negujú zmysel národného parku.

Signatári zdôrazňujú, že podľa územných plánov podtatranských obcí je až jedna tretina ochranného pásma TANAP určená na novú výstavbu apartmánov, domov a rekreačných zariadení. Medzi Popradom a tatranskými osadami podľa nich vznikne silne urbanizovaný priestor väčší ako samotné okresné mesto. „Zhruba jedna tretina ekosystémových funkcií a služieb v tejto zóne môže byť postupne zničená. Prepojenie jednotlivých biotopov a migračných koridorov divo žijúcich zvierat bude prerušené, zvyšujúc tak možnosť neželaného stretu človeka s veľkými cicavcami,“ dodáva iniciatíva.

Pre koho Čaputová v pondelok rozsvieti vianočný stromček pred prezidentským palácom?
V pondelok má prezidentka Zuzana Čaputová naplánované rozsvietenie stromčeka pred prezidentským palácom. Tu však vzniká viacero otázok. Hlava štátu 6.12. podvečer rozsvieti vianočný stromček pred prezidentským palácom na Hodžovom námestii. Urobí... Čítať ďalej
05 | 12 | 2021 | Denis Merva

Podľa aktivistov výstavba vo Vysokých Tatrách nie je prospešná, naopak, spôsobuje rast cien nehnuteľností vyvolaný záujmom zo strany developerov a investorov a vedie k redukcii pôvodného obyvateľstva.

„Pri správe biosférickej rezervácie Tatry si Slovenská republika neplní svoje medzinárodné záväzky a pri hrubom porušovaní európskych legislatívnych záväzkov v ochrane životného prostredia v Tatrách hrozia Slovensku možné sankcie,“ zdôrazňuje iniciatíva. Jej zámerom je zabrániť ďalšej devastácii Tatier, zániku národného prírodného dedičstva, zhoršovaniu kvality života obyvateľov regiónu a aj hroziacej strate statusu biosférickej rezervácie UNESCO.
Pod otvorený list prezidentke sa podpísali desiatky slovenských osobností, medzi inými napríklad režisér Pavol Barabáš, publicista Ivan Bohúš či aktivista a moderátor Michal Sabo. Zároveň iniciatívu svojím podpisom podporili viacerí prednostovia okresných úradov, napríklad z Popradu, Kysuckého Nového Mesta, Kežmarku, Brezna či Vranova nad Topľou a Púchova.

Psychológovia sa vyjadrili k plošnému zatváraniu škôl. Môže poškodiť psychiku detí
Psychológovia z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie nesúhlasia s plošným zatváraním škôl na úrovni okresov a upozorňujú na dlhodobý negatívny dopad takéhoto rozhodnutia na psychický stav detí. Svoje vyjadrenie zverejnili na... Čítať ďalej
03 | 12 | 2021 | Ján Papuga