Pápež dáva svetu lekciu - neuhádli by ste, kam sa chystá cestovať
07 | 12 | 2021 I Ivan Brožík

V najbližšej dobe sa v Moskve uskutoční stretnutie pápeža Františka a patriarchu Moskvy a celého Ruska Kirilla. Oznámil to samotný pontifik. Povedal tiež, že nepotrebuje žiadne protokoly na to, "aby mohol hovoriť s bratom".

„Stretnutie s patriarchom Kirillom je v dohľadnom časovom horizonte." Myslím, že budúci týždeň za mnou Hilarion príde, aby som sa dohovoril na prípadnej schôdzke. Patriarcha musí cestovať, neviem presne kam, zdá sa, že do Fínska, ale nie som si istý. Som vždy pripravený ísť do Moskvy, nepotrebujete protokoly, aby ste mohli hovoriť so svojim bratom, “ povedal Francis." Informuje český portál prvnizpravy.cz.

Všetci sme bratia

„Všetci sme bratia a všetci hovoríme z očí do očí ako bratia. Je skvelé, keď bratia hovoria, že patria k rovnakej matke, matke Cirkvi, hoci sú trochu rozdelení. Ale musíme ísť spoločne a snažiť sa pracovať v jednote a pre jednotu,“ komentoval významné stretnutie pápež.

Dobrá lekcia ideológiám sveta

Pápež sa domnieva, že priame kontakty a dialóg by mali pokračovať a nie „čakať na súhlas teológov“.

„Teológovia musia pokračovať v štúdiu, pretože to pomáha dosiahnuť jednotu, ale medzitým ideme vpred, spoločne sa modlíme a konáme dobré skutky. Spolupracovať a modliť sa je to, čo môžeme robiť. Jednota sa týmto začína dnes,“ uzavrel František.

Krátko z histórie

Prvé stretnutie predstaviteľov oboch cirkví, prvé v histórii od Veľkej schizmy v roku 1054, sa uskutočnilo v Havane 12. februára 2016. Potom bolo po jeho výsledkoch slávnostne podpísané spoločné vyhlásenie s 30 bodmi. Jedným z výsledkov stretnutia bol v máji 2017 presun časti relikvií svätého Mikuláša, ktoré sa nachádzali v talianskom meste Bari, do Ruska . Pripomína portál prvnizpravy.cz.

(Medzititulky red. HD.)

V kostoloch sa na Misijnú nedeľu vyzbieralo takmer 645.000 eur
V kostoloch v 1527 farnostiach sa počas Misijnej nedele 24. októbra vyzbieralo 644.806,50 eura na podporu misijných diel pápeža Františka. Informuje o tom tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska na svojom webe. Finančná zbierka sa počas... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Ivan Mihale/tasr

________________

"Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú." Redakcia HD.