Ján Čarnogurský posiela otvorený list Eduardovi Hegerovi
06 | 12 | 2021 I Gabriela Fedičová

"Napísal som list predsedovi vlády Eduardovi Hegerovi, ako vláda spoluzavinila, že Slovensko má nízku zaočkovanosť obyvateľov proti covidu a ako by to mohla napraviť," píše na sociálnej sieti expremiér Ján Čarnogurský. List Jána Čarnogurského prinášame v plnom znení.

“Vážený pán predseda vlády,”

Obraciam sa na Vás ako občan aj ako predseda Slovensko-ruskej spoločnosti. Slovensko, rovnako ako krajiny na celom svete, zápasí s pandémiou koronavírusu. Všeobecne sa udáva za najúčinnejší prostriedok zvýšenia odolnosti proti pandémii očkovanie. Podľa vyjadrení odborníkov, aj keď krajina dosiahne zaočkovanosť 80 % populácie, získa rozhodujúcu odolnosť proti šíreniu pandémie. Keď píšem tento list, Slovensko má zaočkovanosť 43 %, najnižšiu spomedzi okolitých krajín a veľmi nízku v európskom porovnaní.

Vláda sa snaží výšiť zaočkovanosť aj netradičnými metódami – losovanie značnej finančnej odmeny zaočkovaným, finančná odmena pre seniorov… Vláda však zamlčiava, ako sa sama pričinila o nízku zaočkovanosť. Vo svete sa používa niekoľko vakcín, medzi nimi ruská vakcína Sputnik V. Pred začiatkom vakcinácie prieskumy hovorili o vysokom očakávaní na Slovensku pre ruskú vakcínu. Predseda vlády Igor Matovič a predchádzajúci minister zdravotníctva Marek Krajči doviezli z Ruska vakcínu Sputnik V, ale ihneď sa  spustila mediálna a politcká kampaň proti ruskej vakcíne a jej praktické použitie sa odďaľova o.Žiaľ,na kampani sa zúčastnili aj nlektorí terajší členovia vlády.

Blaha: Milukášske cukríčky, balíčky.. a čo tak 120 tisíc eur? Pozrite kto ich dostal!
Podpredseda Smeru - SD a známy komentátor politických udalostí, poslanec NRSR Ľuboš Blaha sa na svojom profile na sociálnej sieti vyjadril k štedrej dotácii pre Jána Gorduliča, ktorý je známy najmä videami proti Smeru - SD a opozícii. „Našli si... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Ján Papuga

Kampaň proti Sputniku prispela k rapídnemu zníženiu ochoty občanov použiť Sputnik

Nebudem špekulovať o príčinách takého správania a členov vlády. Kampaň veľmi prispela k rapídnemu zníženiu ochoty občanov použiť Sputnik. Súčasné vyhodnotenie účinnosti Sputniku v krajinách, kde ju používajú, ukazuje, že kampaň bola zavádzajúca. Účinnosť Sputniku medzinárodné pramene aj skúsenosť krajín, uvádza na 92 %. Podobnú, o málo vyššiu účinnosť uvádzajú u vakcíny Pťizer, ostatné vakcíny, ktoré sa u nás uživali, majú značne nižšiu účinnosť. Čiže členovia vlády nesú spoluvinu na nízkej ochote obyvateľov Slovenska nechať sa očkovať, pretože značná časť pôvodných záujemcov o Sputnik po zavádzajúcej kampani proti Sputniku zrejme nepreniesla svoj záujem na inú vakcínu.

Ale nech je nám táto skúsenosť poučením. Niekoľko tisíc občanov použili pre prvú a druhú dávku vakcinácie Sputnik. Tito občania právom očakávajú, že pre tretiu u dávku budú môcť použiť tiež Sputnik. Vysoká účinnosť Sputniku pri doterajších dávkach odôvodňuje predpoklad, že Sputnik bude účinný aj pri tretej dávke nie len u tých, ktorí na prvé dávky použili Sputnik.

Na Slovensko-ruskú spoločnosť sa obracajú občania s dopytmi, kde by mohli dostať ako tretiu dávku Sputnik.

Vážený pán predseda vlády, obraciam sa na Vás, aby vláda zabezpečila dovoz vakcíny Sputnik V pre občanov, ktorí si túto vakcínu želajú.

S pozdravom

JUDr .Ján Čarnogurský

predseda Slovensko-ruskej spoločnosti

Na vedomie: Igor Matovič, minister financií vlády SR, Vladimír Lengvarský, minister zdravotníctva vlády SR

Ďalšia rana pre Igora Matoviča od občanov. Vezme na vedomie?
Politická relácia televízie Markíza Na telo priniesla aj výsledok najnovšieho prieskumu agentúry Focus. Potom, ako vláda Eduarda Hegera prepadla naposledy u občanov v dôveryhodnosti, prichádza ďalšia rana. Občanom sa nepozdáva ani daňovo-odvodová... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory

"Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú." Redakcia HD.