Judita Laššáková (nielen) ďakuje iniciatíve Hovorme spolu (video)
06 | 12 | 2021 I Ivan Brožík

"Včerajšok som strávila tak, ako sa na oslávenca patrí. Oslavovala som. Čítala knihu a pozerala filmy. A hlavne som si pozrela videá iniciatívy Hovorme Spolu . Pozrela som si aj protesty vo Viedni. Odpor ľudí ma neprekvapil." Píše Judita Laššáková. "Už dlhší čas sa nám po svete rozmáha a presadzuje hnutie tvorené prevažne politikmi, ktorí nepočúvajú. Teda, pripadá mi to tak, že počúvajú iba pochlebovačov vo svojom okolí a sami žijú v bubline odtrhnutí od reality." Vzdychla si na sociálnej sieti právnička.

"Akoby presvedčili sami seba, že ich schopnosti, vďaka ktorým sa dostali do funkcií, získali v momente zvolenia nadprirodzené kvality. Ich činy a reč sa zmenia v momente, keď ich ľudia zvolia. Stavajú sa do pozície „rodiča“, ktorý vie najlepšie, čo je pre občana, z ich pohľadu v pozícii „dieťaťa“, to najlepšie. Odpor ľudí v uliciach ich prekvapuje a namiesto toho, aby počúvali argumenty, chcú tento odpor potlačiť silou."

Svedomie národa bez priestoru

Citujme ďalej zo statusu Judity laššákovej: "Legenda hovorí, že „umelci sú svedomím národa“. Aby sme však vedeli, čo si mnohí umelci myslia, bolo by nutné, dať im priestor vo všetkých médiách. Lenže na to by sme potrebovali skutočných novinárov, nie dobrovoľníkov šíriacich vládnu propagandu. Z toho dôvodu mi bolo a je po nadviazaní kontaktu s bratmi Matyinkovcami cťou byť jedným zo signatárov výzvy „Hovorme spolu“. Prvé kolo videí, kde vystúpili lekári, právnici a rôzne iné osobnosti, som hodnotila na 8,5 bodu z 10. Juraj Matyinko  vie, za čo som strhla pol bodu a "chybu" z minulej relácie napravil."

Dôležité je diskutovať, nie uplatňovať si moc

"Rozhovory získali viac poslucháčov, než si bratia mysleli. Preto som sa nedivila, že ľudia vyzbierali finančné prostriedky na pokračovanie tohto projektu. Do života bol uvedený minulú nedeľu a za seba môžem povedať, že mu z 10 bodov dávam 11! Nie s každým, kto vystupoval 28. 11. 2021, súhlasím a nie s každým súhlasím vo všetkom. Avšak úsilie a ochotu posadiť ľudí s rôznymi názormi za jeden stôl, aby debatovali, si vážim."

"Súčasne pripájam niečo, čo už síce dávno vyplávalo na povrch, ale možno mnohí z vás nevideli v takej koncentrovanej forme. Tento zostrih je možno odpoveďou aj na to, prečo sa nám ako spoločnosti nedarí posadiť aj do štúdií médií bývalého hlavného prúdu všetkých za jeden stôl. A nie, nie je to o tom, že by sme na Slovensku nemali stôl takýchto rozmerov. Sediac nepretržite na ružovom obláčiku stále dúfam, že sa nám podarí „hovoriť spolu“, aby sme boli „znova spolu“ – ako pomenovali ďalšiu etapu svojho úsilia bratia Matyinkovci."


P. S. (Judita Laššáková - pozn. red. HD.):

Ladislav Matyinko  a Juraj, ďakujem a držím palce nám všetkým bez výnimky aj naďalej. Zároveň ďakujem každému, kto prispel či už finančne, svojím menom ako signatár alebo ako účinkujúci v tomto maratóne minulú nedeľu.

S ukončením lockdownu nerátajte!
Desať dní od zavedenia lockdownu na Slovensku včera odborníci prehodnocovali dáta. Ako budú vyzerať nasledujúce opatrenia a čo nás čaká? Vláda s rozhodnutím váha, odborníci majú jasno Včera to bolo presne desať dní, čo bol na Slovensku zavedený... Čítať ďalej
05 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

_______________

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Redakcia HD.