Projekt Včelí kRAJ získal v medzinárodnej súťaži špeciálne uznanie poroty
04 | 12 | 2021 I Gabriela Fedičová/TASR

Slovenský projekt Včelí kRAJ získal v medzinárodnej súťaži o Cenu Rady Európy za krajinu špeciálne uznanie poroty. Informovala o tom Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP).

Cena je udeľovaná v dvojročnom cykle. V každom párnom roku je organizovaná národná cena a v nepárnom roku je laureát národnej ceny nominovaný Slovenskom na Cenu Rady Európy za krajinu. Minulý rok bola udelená občianskemu združeniu (OZ) kRAJ za zachovávanie a propagáciu včelárstva, podporu biodiverzity krajiny a rozvoj sociálnej ekonomiky s výnimočným humánnym aspektom, približuje SAŽP.

"Cieľom oceneného projektu bolo budovať udržateľnú krajinu formou ochrany opeľovačov a zabezpečením opeľovacej činnosti včelami, ale aj prirodzenými opeľovačmi. OZ prispieva k zachovávaniu včelárstva najmä v regiónoch Malohontu a Gemera rôznymi aktivitami," tvrdí agentúra. Spresnila, že združenie vybudovalo vzdelávacie centrum a prevádzkuje dve vzdelávacie včelnice určené verejnosti. Tie predstavujú model otvorenej včelnice počas celého roka. Podľa SAŽP sa tam konajú zážitkové programy pre všetky typy škôl.

Podnikateľ z Trnavy to nevzdáva. Pre RÚVZ má odkaz
Narazila kosa na kameň! Reštaurácia Hollywood burger z Trnavy sa nemieni vzdať bez boja. Hygienikom aj vláde odkazujú, že sa nedajú zastrašovať. Hollywood burger je jediné miesto v Trnave zamerané na domáce hamburgre z poctivého hovädzieho mäsa so... Čítať ďalej
04 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová

Projekt Férový med

OZ organizuje kurzy včelárstva pre začiatočníkov a bezplatné ročné včelárske kurzy pre dlhodobo nezamestnaných s poskytnutím materiálnej pomoci. Realizuje tiež projekt Férový med, venuje sa sociálnemu podnikaniu zameranému na výrobu včelích produktov a včelárskeho vybavenia. Do svojej činnosti zapája aj marginalizované skupiny a ľudí s mentálnym a fyzickým hendikepom, uvádza SAŽP.

Cena za krajinu je čestným vyznamenaním, ktorého cieľom je oceniť koncepcie, opatrenia alebo projekty v oblasti trvalo udržateľnej ochrany, manažmentu a plánovania krajiny. Do siedmeho ročníka ceny za krajinu nominovali jej členské štáty 12 projektov. Okrem Slovenska sa o ocenenie uchádzalo Bulharsko, Fínsko, Lotyšsko, Nórsko, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovinsko, Švajčiarsko, Taliansko a Turecko.  

Mesiáš zvaný Matovič
Slovenský minister financií podľa všetkého trpí syndrómom mesiášstva. Dôkazom sú jeho nekonečné nápady ako a do čoho „investovať“ zo spoločnej štátnej kasy. Či to bola lotéria, bonusy, testy... Žiaľ, má na to mandát, ktorý mu potvrdila hlava... Čítať ďalej
04 | 12 | 2021 | Gabriel Matta