Profesor Pollard: Je nepravdepodobné, že nový variant covidu by reštartoval pandémiu
27 | 11 | 2021 I tasr

Je nepravdepodobné, že šírenie nového variantu koronavírusu, ktorý bol v krajinách južnej Afriky objavený len nedávno, by viedlo k reštartu pandémie. Povedal to pre rozhlasovú stanicu BBC Radio 4 profesor Andrew Pollard, riaditeľ vedeckej skupiny z Oxfordskej univerzity (Oxford Vaccine Group), píše denník The Guardian.

Podľa Pollarda by existujúce proticovidové vakcíny mohli byť účinné aj pri prevencii závažného priebehu tohto ochorenia spôsobeného novoobjaveným koronavírusovým variantom.

"Ak sa pozriete na to, kde sa na tzv. spike proteíne nachádza väčšina mutácií, ide o podobné oblasti, v ktorých sme mutácie doteraz pozorovali aj u predošlých koronavírusových variantov. To svedčí o tom, že napriek mutáciám vyskytujúcim sa v nových variantoch, vakcíny naďalej chránia pred veľmi ťažkým priebehom ochorenia tak isto, ako predtým pri variantoch alfa, beta, gama a delta," povedal Pollard.

Rezort diplomacie JAR: Sme trestaní za odhalenie variantu omikron
Juhoafrická republika (JAR) je "trestaná" za to, že odhalila nový variant koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) nazvala omikron a označila za znepokojujúci a potenciálne prenosnejší ako v súčasnosti dominantný... Čítať ďalej
27 | 11 | 2021 | tasr

Dodal, že je treba počkať niekoľko týždňov, kým sa tieto predpoklady potvrdia. "Je však mimoriadne nepravdepodobné, že by došlo k opätovnému naštartovaniu pandémie u zaočkovanej populácie, ako sme videli minulý rok," skonštatoval Pollard.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok označila novoobjavený variant omikron, známy aj ako B.1.1.529, za "variant vyvolávajúci znepokojenie". Nie je vylúčené, že môže byť infekčnejší ako v súčasnosti globálne rozšírený variant delta.

„Najhoršia mutácia, akú sme doteraz videli“ - Británia kvôli obávanému novému variantu vírusu obmedzuje leteckú dopravu
Nový variant koronavírusu zistený v Južnej Afrike vyvoláva obavy u vedcov, aj politikov. Britská vláda teraz reaguje: Pozastavuje lety do šiestich afrických krajín, informuje nemecký Der Spiegel. Veľká Británia pozastavila cestovanie do šiestich... Čítať ďalej
27 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová