Likvidácia živnostníkov v réžii Matoviča
26 | 11 | 2021 I Ján Papuga

Podľa týždenníka Trend zvýšenie odvodov prinesie živnostníkom nižšie penzie. Štát ide tvrdo po drobných podnikateľoch.

Úvahy o zneužívaní systému začínajú naberať obludné rozmery. Minister financií zvažuje otvoriť otázku o výške budúcich dôchodkov živnostníkov. Cieľom je zrušiť samostatne zárobkovým osobám nárok na minimálny dôchodok. Najnovší útok na malých podnikateľov ide ruka v ruke s plánom na radikálne zvýšenie daňovo-odvodového zaťaženia. Živnostníci majú štátu platiť viac. Na oplátku dostanú oveľa menej. V skutku „brilantná“ motivácia na platenie vyšších daní a odvodov. Sľuby o lepšom podnikateľskom prostredí sa v realite premenili na čistú katastrofu.

Toto sú tri hlavné výsledky „daňovej revolúcie“: firmám ostanú rovnako vysoké mzdové náklady, zamestnanci dostanú o pár eur navyše a živnostníkom stúpnu odvody aj dane.

Čakajte opakované lockdowny, dnešné opatrenia sú iba taký mačkopes
Lockdown tu mal byť už minulý týždeň! Vtedy sa spravil politický kompromis, ktorý nepostačuje, a zbytočne sme ním stratili čas. Skonštatoval to pre Hospodárske Noviny bývalý šéf Inštitútu zdravotnej politiky rezortu zdravotníctva Martin... Čítať ďalej
25 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Chce ich ošklbať ako ovce

Minister Matovič si žije vo vlastnom svete. V ňom je zlepšovanie životnej úrovne prezentované džbánom vody. Lepšiu konkurencieschopnosť krajiny zabezpečia vyššie rodinné prídavky. Živnostníkov vníma ako ovce, ktoré budú poslúchať svojho pastiera a dobrovoľne sa nechajú ostrihať. Realita bude takáto. „Daňová revolúcia“ neprinesie vyšší rast hrubého domáceho produktu. Hádzanie polien pod nohy živnostníkov má potenciál jedine zvyšovať slovenskú nezamestnanosť.

Fiaskom môže skončiť aj očakávané zvyšovanie príjmov štátu. Remeselníci stále majú možnosť pýtať za svoje služby platby na ruku a bez bločku. Takto zarobené peniaze štát nemá šancu zdaniť. Vysokým platbám štátu sa dá vyhnúť aj založením jednoosobovej spoločnosti s ručením obmedzením. Riešenie vhodné hlavne pre živnostníkov fakturujúcich svoje služby veľkým korporáciám.

Hygienici čelia útokom, niektoré prevádzky bojkotujú opatrenia
Hygienici čelia útokom, niektoré prevádzky bojkotujú opatrenia. "Obchodníci odmietajú plniť vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva," píše RTVS. Na začiatku epidémie najskôr čelili útokom verejnosti epidemiológovia, zdravotníci, očkovacie jednotky... Čítať ďalej
25 | 11 | 2021 | Norbert Pančík

Mladí ľudia budú odchádzať do zahraničia

Mladí ľudia zas môžu odísť preč. Programátori nemajú problém poskytovať svoje služby domácim firmám z okolitých krajín. V súčasnosti slovenský živnostník s ročným príjmom 30-tisíc eur zaplatí štátu 3 843 eur. Po presadení „daňovej revolúcie“ to bude až 8 700 eur. Na porovnanie, z rovnakého príjmu si štát v susednej Českej republike zoberie 2 588 eur a Maďarsku len 1 649 eur.

Matoviča do ošklbania živnostníkov ženie pocit boja za spravodlivosť. Drobní podnikatelia naozaj platia štátu oveľa menej ako zamestnanci. Lenže problém sa dá riešiť aj z opačného konca. Postupným znižovaním daňovo-odvodového zaťaženia trvalého pracovného pomeru. Peniaze potrebné na financovanie vzniknutého výpadku je možné získať rozumným riadením štátu.

Súčasná koalícia plánuje každý rok minúť takmer dve miliardy eur na zvýšenie rodinných prídavkov a zavedenie rodičovského bonusu. Ďalšia miliarda sa bez problémov dá získať okresaním armádnych výdavkov na úroveň jedného percenta HDP. Stovky miliónov eur prinesie zníženie výhod ľudí pracujúcich v trvalom pracovnom pomere. Štátni zamestnanci stoja štátnu kasu oveľa viac ako živnostníci.

Draxler: Matovič chce vydierať bohatých ľudí
Aktivista a exminister školstva Juraj Draxler sa na svojom facebookovom profile vyjadril k „prekecnutiu“ Igora Matoviča, ministra financií v rozhlase. Išlo o rozhovor o jeho slávnej daňovej reforme. Matovič v súvislosti s „,milionárskou daňou“... Čítať ďalej
25 | 11 | 2021 | Ján Papuga

Živnostníci si ani PN nemôžu dovoliť

Podpora v nezamestnanosti, odstupné a príjem počas dovolenky. Pre živnostníka tri neznáme benefity. Ďalším snom sú slušné peniaze počas choroby. Práve pre nízke odvody je PN-ka vo výške pár desiatok eur za týždeň. Pre mnohých podnikateľov je práve kvôli tomu práceneschopnosť neznámym pojmom.

Ženy pracujúce na živnosť musia počítať s minimálnou finančnou podporou štátu počas rodičovskej dovolenky. Navyše, za neúmyselne spôsobené škody pri výkone podnikania ručia živnostníci celým svojím majetkom. Zamestnanci len štyrmi priemernými platmi.

Väčšina samostatne zárobkových osôb dostane v starobe minimálny dôchodok. Aj ten im plánuje minister financií zobrať. Jedinou výhodou je vyšší čistý príjem. Je minimálne otázne, či by sa bežným zamestnancom páčilo takto riskovať, a to len kvôli získaniu pár stoviek eur za mesiac? Hlavne, ak by ich o pár mesiacov po prechode na živnosť prepustili bez odstupného a nemali by ani nárok na podporu v nezamestnanosti.

Matovič mal na tlačovke návštevu, je to však aj podnet pre psychiatrov
Tlačové besedy sú verejné. Môže sa na ne dostaviť kto chce, ak dodržuje bežné zásady spoločenského správania. Na nedávnej tlačovke Igora Matoviča bol zrejme aj v duchu tohto pravidla netradičný hosť. Plyšový medvedík. Všimla si ho, napriek zjavne... Čítať ďalej
25 | 11 | 2021 | Ivan Brožík

Nepremyslený lockdown spôsobí ďalšie škody  

Ďalšie zatvorenie ekonomiky je tvrdou ranou pre domácich podnikateľov. Zaskočená vláda opäť nemá dosť dobrý plán na ich záchranu. Nikto napríklad nerieši, ako majú majitelia zatvorených obchodov pri nulových tržbách splácať úvery bankám.

Slušné odškodnenie je stále len v rovine sľubov a nakoniec z neho nemusí byť nič. Vláda zatiaľ aktivovala len prvú pomoc plus a preplácanie nájmu. Pritom práve o druhý typ podpory nebol v minulosti dostatočne veľký záujem.

Môže za to zle nastavenie. Náklady za nájom sú 10-tisíc eur. Štát prispeje 5-tisíc eur. No len v prípade, že zvyšných 5-tisíc eur odpustí majiteľ a nájomník potom neplatí nič. Zo strany prenajímateľov o takéto lakomé riešenie nie je moc veľký záujem.

Testovanie zamestnancov bude fraška

Ako fraška vyzerá aj povinnosť testovať neočkovaných zamestnancov. Na vstup do zamestnania treba jeden antigénový test za týždeň. Okrem veľmi malej presnosti je slabinou aj samotná kontrola.

Štát naivne očakáva zodpovedné správanie firiem. Lenže prioritou podnikateľov je výroba. Nie posielanie pozitívnych ľudí domov. Pri takto nastavených pravidlách bude zázrak, ak sa podarí pandémiu dostať pod kontrolu a opäť otvoriť ekonomiku pred príchodom Vianoc.

Odborníčka zaslala otvorený list Matovičovi: Patríme k najhorším krajinám OECD!
Každý šiesty tínedžer je na Slovensku obézny! Upozornila na to prezidentka Slovenskej kardiologickej spoločnosti a predsedníčka správnej rady Slovenskej nadácie srdca Eva Goncalvesová v otvorenom liste ministrovi financií Igorovi Matovičovi. Podľa... Čítať ďalej
24 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory, využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojím názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!