Odborníčka zaslala otvorený list Matovičovi: Patríme k najhorším krajinám OECD!
24 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Každý šiesty tínedžer je na Slovensku obézny! Upozornila na to prezidentka Slovenskej kardiologickej spoločnosti a predsedníčka správnej rady Slovenskej nadácie srdca Eva Goncalvesová v otvorenom liste ministrovi financií Igorovi Matovičovi. Podľa nej navrhovaná viazanosť zvýšených príspevkov na deti nezahŕňa zdravé stravovanie a dietetické návyky v rodinách, píše portál cas.sk.

Potrebujeme naučiť deti zdravšie sa stravovať

Goncalvesová v liste ocenila, že zvýšenie časti príspevkov na deti sa viaže na krúžky, doučovanie a kultúrne aktivity. No pýta sa, či sa neuvažuje o vytvorení systému viazanosti na podporu zdravého stravovania aj potravín.

"Navrhovaná viazanosť sa týka len krúžkov a potenciálne pohybovej aktivity, nezahŕňa však kritický komponent zdravého životného štýlu - zdravé stravovanie a dietetické návyky v rodinách," uviedla Goncalvesová v otvorenom liste. 

V tejto súvislosti upozornila odborníčka na výsledky aktuálnej štúdie od organizácie Globsec. Vyplýva z nej, že približne polovicu všetkých úmrtí na Slovensku v roku 2019 možno pripísať rizikovým faktorom správania vrátane dietetických rizík, fajčeniu, alkoholu a nízkej fyzickej aktivite.

Matovičov exposlanec Krošlák: Vzrušuje ho, keď sú ľudia naňho alergickí
Takto sa vyjadril podľa Pravdy dnes nezaradený poslanec v Národnej rade SR, Ján Krošlák, ktorý kedysi patril k hnutiu OĽaNO. Nedávno opustil klub OĽANO a vo veľkom kritizuje šéfa hnutia a bývalého premiéra, teraz ministra financií, Igora... Čítať ďalej
24 | 11 | 2021 | Ján Papuga

Rozmáhajú sa u nás diétne riziká

Slovensko podľa nej patrí k najhorším krajinám OECD pokiaľ ide o diétne riziká. "Spotreba cukru sa u nás viac ako zdvojnásobila, dokonca sme predbehli aj USA. Problémom sú najmä sladené nápoje, ktorých spotreba je na úrovni 106 litrov na obyvateľa ročne. Zdvojnásobila sa aj miera obezity u mladistvých – každý šiesty dospievajúci je obézny,“ spresnila Goncalvesová.

Zvýši sa DPH na sladké?

Podľa odborníčky je jedným z možných postupov na odklon od nezdravých potravín zvýšenie DPH na sladené nápoje a potraviny s vysokým obsahom cukru a soli. Žiada tiež systém zreteľného označenia potravín s veľkým obsahom soli a cukru. "Inak hrozí, že finančné prostriedky rodičia utratia za fast foody a iné zdraviu nevyhovujúce potraviny a sladené nápoje," varovala.

"Ak deťom a ich rodičom ukážeme, že zdravie môžeme podporovať pohybovými aktivitami a zdravými potravinami a urobíme to jasne a jednoducho, máme šancu ovplyvniť zdravie ďalších generácií," doplnila.

Minister financií Matovič vo svojej reforme navrhuje zvýšiť príspevok na 70 eur mesačne, a to pre deti od troch do 18 rokov. Boli by to účelovo viazané peniaze, aby sa naozaj čerpali len na služby deťom.

Fico: Lengvarský by mal hodiť uterák do ringu!
Matovič robí z Lengvarského obyčajnú politickú handru! Takto ohodnotil správanie vicepremiéra Igora Matoviča voči ministrovi zdravotníctva trojnásobný expremiér a šéf Smeru-SD Robert Fico na tlačovej konferencii v parlamente. Navrhujú odchod... Čítať ďalej
24 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Delíme sa s vami o priestor

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!