Reakcia na rakúsky teror nedala na seba dlho čakať. Postaví sa aj polícia a armáda proti drsným opatreniam?
19 | 11 | 2021 I Ján Papuga

Rakúska vláda predstavila kontroverzné opatrenia proti šíreniu covid 19. Časť rakúskej opozície a občianskej spoločnosti začala voči týmto opatreniam ihneď protestovať. Na 20. novembra je dokonca ohlásená vo Viedni aj veľká demonštrácia. Do nej sa, zdá sa, zapoja aj zástupcovia tamojších silových a bezpečnostných zložiek. Teda vojakov a policajtov, informuje ereport.sk.

Rakúsky zväz ozbrojených síl napísal vo verejnom liste viacero stanovísk, ktoré teoreticky môžu otriasť schopnosťou rakúskej vlády vynucovať si jednotlivé prijaté opatrenia: „Povinnosť uvaliť kontrolu podľa pokynov ministra vnútra policajný zväz odmieta.“ Zväz okrem toho tvrdí, že sa zúčastní na spomenutých protestoch, ktoré organizuje rakúska politická opozícia. 

Blaha: Rakúsko ide fašistickou cestou. Jediným riešením je liečba
Rakúsko plánuje lockdown pre očkovaných i nezaočkovaných. A nariadi povinné očkovanie. K tomuto zámeru sa na svojom facebookovom profile vyjadril poslanec NRSR a podpredseda Smeru - SD Ľuboš Blaha: „Slovensko nie je povinné preberať každú sprostosť... Čítať ďalej
19 | 11 | 2021 | Ján Papuga

V ďalšom stanovisku pomenovali dva hlavné dôvody, prečo sa minimálne vedenie zväzu rozhodlo podporiť protesty. Odmietajú kontrolovať covid passy a nesúhlasia ani s lockdownom pre neočkovaných.

Zväz ústami svojho predsedu Manfreda Haidingera špecifikuje, že každý je oprávnený demonštrovať, a to aj v prípade práve prebiehajúceho lockdownu. Povinnosť kontroly COVID passu uloženú rakúskym ministrom vnútra už zväz zamietol.

Polícia sprísňuje kontroly: Od pondelka nezaočkovaní ani na krok!
Polícia bude od pondelka intenzívne kontrolovať dočasný lockdown pre nezaočkovaných: robíme to pre naše nemocnice! Upozorňuje polícia na svojej stránke na sociálnej sieti. Kontroly čakajú občanov od pondelka 22. novembra, kedy začína platiť... Čítať ďalej
19 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Podľa rakúskych médií ide o poriadnu facku politikom, ktorí sú pri moci. Rakúska vláda vzhľadom na informácie zo Zväzu ozbrojených síl údajne začína byť v panike. „Týmto upozorňujeme, že účasť na zhromaždeniach je osobitne chráneným zákonným právom a že je zohľadnená aj v aktuálne dostupnom návrhu vyhlášky.

Účasť a cestovanie po celom Rakúsku je povolené,“ píše predseda Zväzu. V liste sa ešte pripomína, že „zákaz zhromažďovania na občianskych a politických podujatiach bolo uznané ako nezákonné“ viedenským správnym súdom.