Nemecká Spolková sieťová agentúra pozastavila certifikačné konanie pre Nord Stream 2 (VIDEO)
16 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Spolková sieťová agentúra v Nemecku dočasne pozastavila schvaľovacie konanie pre Nord Stream 2 v Baltskom mori, a to  z formálnych právnych dôvodov. Trhy reagujú nervózne, cena plynu prudko stúpa, informuje nemecký Der Spiegel.

Vo vzduchu visí hrozba pokút

Nemecká Spolková sieťová agentúra dočasne stopla schvaľovacie konanie týkajúce sa plynovodu Nord Stream 2. Agentúra v utorok oznámila, že najprv musí byť prevádzková spoločnosť organizovaná v súlade s nemeckým právom. Bez certifikácie Spolkovou sieťovou agentúrou nie je povolená preprava plynu cez dokončený plynovod cez Baltské more na nemecký domáci trh. Vo vzduchu tak visí aj hrozba pokút.

Podľa smernice EÚ o plyne musí byť prevádzka plynovodu a distribúcia plynu dostatočne oddelená. Ako uviedla Spolková sieťová agentúra, akciová spoločnosť Nord Stream 2 AG so sídlom vo Švajčiarsku, za ktorou stojí ruská plynárenská spoločnosť Gazprom, sa rozhodla založiť dcérsku spoločnosť podľa nemeckého práva, a to len pre nemeckú časť plynovodu.

Lôžko s umelou pľúcnou ventiláciou len po protekcii!
Chorvátski lekári sú zúfalí. Zdravotnícky systém v krajine je podľa nich na pokraji kolapsu, informuje nemecký Der Spiegel. Vzhľadom na vysoký počet pacientov s COVIDom sú kliniky v Chorvátsku maximálne preťažené. Bez zveličovania možno povedať,... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Pozastavenie certifikačného konania

Táto spoločnosť sa stane vlastníkom nemeckej časti plynovodu a bude ju prevádzkovať. Certifikačné konanie tak zostane pozastavené až do ukončenia prevodu hlavných aktív a ľudských zdrojov do dcérskej spoločnosti. Úrad by potom mohol pokračovať v preskúmaní. Termín konania uplynie v januári.

Aj keď Spolková sieťová agentúra dá povolenie, predpokladá sa, že Európska komisia ho následne preskúma. To môže trvať až štyri mesiace. Potom bude mať Spolková sieťová agentúra dva mesiace na prípadnú konečnú certifikáciu.

Roztržka kvôli údajnej Macronovej SMS austrálskemu premiérovi
V súvislosti s krachom dohody o ponorkách medzi Francúzskom a Austráliou sa na verejnosť dostala SMS, ktorú údajne poslal Macron austrálskemu premiérovi. Únik informácií vyvolalo veľké rozhorčenie, píše nemecký Der Spiegel. Nové problémy v spore... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Cena plynu prudko vzrástla

Táto správa vyvolala rozruch v európskom veľkoobchode s plynom. Na holandskom referenčnom trhu TTF cena prudko vzrástla. V utorok ráno sa pohybovala na úrovni približne 88 eur za megawatthodinu, čo je približne o 10 percent viac ako v pondelok večer, dodáva Der Spiegel.

(Medzititulky red. HD.)

Zavrie Rusko čoskoro plynový kohútik?
Ruský prezident hrozí prerušením dodávok plynu do jedného z európskych štátov, píše news.de. Stav núdze Moldavská republika, ktorá hraničí s Rumunskom, vyhlásila uprostred vážnej krízy v dodávkach plynu stav núdze. V októbri bol dopyt po plyne v... Čítať ďalej
05 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová