Bude súčasťou rande vzájomná kontrola očkovacích passov?
15 | 11 | 2021 I Eka Balašková

Niet pochýb, covid nám riadne poprehadzoval životný štýl. "Vďaka" lockdownom sa naše vzťahy presunuli do virtuálneho priestoru, nosíme rúška a po vstupe do miestnosti sa automaticky obzeráme nie po prítomných, ale kde je dávkovač dezinfekcie... Téma očkovania je veľmi citlivá a dostáva sa už aj do oblasti, v ktorej by sme ju určite nečakali

60. roky sa nekonali

Zahraničné médiá koncom jari "predpovedali", že v lete sa po všetkých tých obmedzeniach, lockdownoch a opatreniach svet "utrhne". Teda hlavne u mladých ľudí predpokladali, že ľudia si budú potrebovať vykompenzovať mesiace, kedy si radšej nedali ani kofolu na stojáka. Podľa istej aplikácie pre dospelých zoznámeniachtivých, sú výsledky prekvapením - 85% single ľudí tvrdí, že sex je pre nich menej dôležitý, ako pred pandémiou.

Potrebujeme korektnosť ako oslavu kniežaťa Potemkina?
V ostatných rokoch sa začalo veľmi dbať na korektnosť. V začiatkoch som sa tuším aj potešila, lebo uznajte - v meste, ako je Komárno, sú "AŽ" tri či štyri bezbariérové wc, z toho dve sú úplne na periférii, v supermarketoch. Veď áno, vďaka aj za... Čítať ďalej
14 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Priority intimity

Údaje hovoria, že u nezadaných ľudí došlo k prehodnoteniu priorít intimity. "Nebol nevyhnutne nahradený, ale ľudia ohlasujú väčšiu túžbu lepšie spoznať budúcich partnerov,“ povedal odborník Justin Garcia z prestížneho amerického Kinseyho inštitútu. Podľa odborníka vo vzťahu je sexualita stále dôležitá. 

(Ne)očkovaný

„Viac ako 50 % nezadaných by nešlo na rande s nezaočkovanou osobou, 48 % z nich považuje nezaočkovaných ľudí za sebeckých,“ povedala renomovaná antropologička Helen Fisherová, ktorá na projekte pracovala. Údaje získali na vzorke 5-tisíc slobodných ľudí vo veku od 18 do 98 rokov. „Hľadáme prirodzene zdravých partnerov, aby sme ďalej posunuli našu DNA. Je to vstupenka do romantiky a nakoniec aj genetického prežitia,“ povedala H. Fisherová.

Už aj na Slovensku?

Mávli ste rukou, že "Hahaha, blázniví Amíci"? No to asi na zoznamky nechodíte. Aj na slovenských zoznamkách už počas tretej vlny vidno inzeráty so "značkou" - len očkovaný/á. „Je prirodzené, že hľadáme niekoho, niečo, s čím sa môžeme identifikovať. Na zoznamkách to zatiaľ vnímam ako exces. Pár jedincov pravdepodobne nie je sociálne úplne v poriadku,“ povedal český klinický psychológ a psychoterapeut Radek Ptáček. Odborník vtedy odporúčal, aby sme sa vyhýbali zoznámeniam na základe očkovania.

Nepodceňujme zápal pľúc. Na Slovensku si vezme vyše 2.000 životov
Zápal pľúc. Závažné ochorenie, ktoré môže ublížiť aj človeku s dobrou kondíciou. O príznakoch, liečbe a priebehu sa Pluska rozprávala s Martou Hájkovou, prednostkou Kliniky pneumológie a ftizeológie LF UK a UN Bratislava a hlavnou odborníčkou... Čítať ďalej
14 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Nie len zoznamky

Informácia o očkovaní sa však začína objavovať nie len v zoznamovacích inzerátoch. Pomaličky si hľadá cestu aj do inzerátov ľudí, ktorí hľadajú prácu. A tak sa okrem informácií o vzdelani, či zručnostiach môžeme dozvedieť aj o ne/vakcinácii inzerenta.