Zamestnávatelia - očkovaní - neočkovaní. Toto visí zatiaľ na stránke Národného inšpektorátu práce!
14 | 11 | 2021 I Gabriela Fedičová

Poslanci schválili pred pár dňami v skrátenom legislatívnom konaní, že zamestnanec by mal do práce vstupovať iba v režime OTP (očkovaný, prekonanie, test). V inom prípade, pokiaľ sa nedohodne so zamestnávateľom inak, napr. dovolenka a pod., nemôže pracovať a príde o mzdu. Platnosť obmedzení zamestnancov na základe očkovania bude platiť do 1.mája 2022. Na stránke Národného inšpektorátu práce ešte dnes je zverejnený dokument, v ktorom sa píše, že nikto nemôže byť diskriminovaný. 

Z pohľadu pracovného práva sú možnosti zamestnávateľov vyžadovať od zamestnancov informácie o zaočkovaní proti koronavírusu alebo o výsledkoch testovania zatiaľ limitované.

Národný inšpektorát práce upozorňuje, že zaobchádzanie so zamestnancami v pracovnoprávnych vzťahoch musí byť v súlade so zásadou rovnakého zaobchádzania. A žiaden zamestnanec nesmie byť diskriminovaný z dôvodu iného postavenia, ktorým je napr. očkovanie proti koronavírusu.

"Aktuálne nie je platný a účinný žiaden predpis – vyhláška Úradu verejného zdravotníctva, ktorá by zamestnávateľa nejakým spôsobom oprávňovala na uvedené konanie," píše sa na stránke. 

Nová mapa okresov, až 52 okresov čaká tvrdší režim
Iba tri farby budú od zajtra prevládať podľa novej covidovej mapy na Slovensku. Väčšina Slovenska sa zahalí do smútočnej farby, čiernej. Ide až o 52 okresov. Ďalšie okresy sa ocitnú v červenej a bordovej farbe. Podľa covid automatu v I. stupni... Čítať ďalej
14 | 11 | 2021 | Gabriela Fedičová

Zatiaľ zamestnávateľia nemajú právo zisťovať údaje o zdravotnom stave jednotlivých zamestnancov

Podľa pracovného práva, vyžadovanie informácií o očkovaní od zamestnancov a aj príp. nariaďovanie povinného testovania zamestnávateľom s požiadavkou na preukazovanie sa negatívnym výsledkom testu zo strany zamestnanca nemá oporu v žiadnom právnom predpise, ktorý by zamestnávateľa oprávňoval získavať a spracúvať údaje o očkovaní zamestnanca. Zamestnávateľ podľa Národného inšpektorátu práce môže spracúvať iba také údaje, ktorých spracovanie mu bolo určené zákonom alebo iný právnym predpisom.

Zatiaľ platí, že ustanovenia právnych predpisov aktuálne nedávajú zamestnávateľovi právo zisťovať údaje o zdravotnom stave jednotlivých zamestnancov, ani rozdielne zaobchádzať so zamestnancami na základe akýchkoľvek interne stanovených kritérií, ktoré nespočívajú v povahe činností vykonávaných v zamestnaní alebo okolnosťami, za ktorých sa tieto činnosti vykonávajú.

"Problematika podpory očkovania proti ochoreniu COVID-19 a súvisiaca snaha zamestnávateľa o vytvorenie bezpečných a zdravých podmienok na pracovisku musí byť z hľadiska pracovného práva postavená na nediskriminačných princípoch," píše sa na stránke Národného inšpektorátu práce. Upozorňujú aj na to, že nariadiť obmedzenie alebo zamedzenie vstupu do určených priestorov zamestnávateľa pre skupinu nezaočkovaných zamestnancov, resp. pre skupinu očkovaných zamestnancov, na jednej strane predpokladá, že zamestnávateľ zisťuje a spracúva informácie o očkovaní, príp. o výsledkoch testovania na prítomnosť koronavírusu. Na strane druhej takýto prístup znamená, že zamestnávateľ segreguje zamestnancov – nerovnako zaobchádza so zamestnancami z dôvodu iného postavenia (zaočkovania/nezaočkovania proti koronavírusu), čo je vzhľadom na ustanovenie § 13 ods. 1 a 2 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonníka práce v znení neskorších predpisov (ďalej Zákonník práce) neprípustné.

K. Farkašovský: Slovenský Hollywood – daňová revolúcia
Matovičova prezentácia daňovej revolúcie nenechala ľahostajnými súčasných politikov ani exposlanca Karola Farkašovského. Ten na sociálnej siete zverejnil svoje postrehy pod írečitým titulkom: Slovenský Hollywood – daňová revolúcia. Píše, že :... Čítať ďalej
14 | 11 | 2021 | Ivan Mihale

Zamestnávateľ nemôže žiadať lekárske potvrdenia

"Ochorenie COVID-19 a šírenie koronavírusu v zásade, okrem niektorých zdravotníckych povolaní nie sú faktorom práce, ktorú zamestnanci vykonávajú a ani faktorom pracovného prostredia na pracovisku. Preto uvedeným ustanovením zákona č. 355/2007 Z. z. nie je možné odôvodniť konanie zamestnávateľa," píše Národný inšpektorát práce. Zároveň ani z ustanovení zákona o BOZP, ktoré popisujú všeobecné zásady prevencie, nevyplýva zamestnávateľovi možnosť aplikovať do praxe povinné testovanie na ochorenie COVID-19.

Zamestnávateľ podľa Národného inšpektorátu práce zatiaľ nie je oprávnený žiadať a sankcionovať zamestnanca za nepredloženie výsledkov akéhokoľvek lekárskeho vyšetrenia. Tieto sú určené do rúk lekára. "Zamestnávateľ je oprávnený vyžadovať od zamestnanca dokument o posúdení jeho zdravotného stavu vo vzťahu k práci a interpretáciu jeho výsledku lekárom v zmysle zdravotne spôsobilý alebo zdravotne nespôsobilý na výkon posudzovaných pracovných činností," píše sa na stránke Národného inšpektorátu práce.

Všetko sa ale môže zmeniť a zrejme aj zmení

Národný inšpektorát práce zdôrazňuje, že keby zamestnávateľ obmedzil alebo zakázal vstup do jeho priestorov pre niektorých zamestnancov – nezaočkovaných  alebo zaočkovaných zamestnancov a v jeho dôsledku by tejto skupine zamestnancov neprideľoval prácu podľa pracovných zmlúv, išlo by o prekážku v práci na strane zamestnávateľa v zmysle § 142 ods. 3 Zákonníka práce. Za čas trvania takejto prekážky zamestnávateľ poskytne dotknutým zamestnancom náhradu mzdy v sume ich priemerných zárobkov.

V závere zverejneného príspevku ale upozorňujú, že vzhľadom na možné budúce zmeny právnych predpisov a vydávanie predpisov príslušnými orgánmi v súvislosti s vývojom situácie so šírením ochorenia COVID-19 nie je vylúčené, že sa ustanovia nové oprávnenia, resp. povinnosti pre zamestnávateľov vo vzťahu k problematike očkovania alebo testovania na prítomnosť koronavírusu u osôb vstupujúcich alebo nachádzajúcich sa na pracoviskách zamestnávateľov. Zatiaľ ale platí to, čo je zverejnené na stránke Národného inšpektorátu práce. 

Starosta Becík: Konšpirácie a hoaxy sa stali realitou, potrebujeme nové!
"Nikdy nebudem súhlasiť s povinným očkovaním ani s tým, aby politici delili náš národ podľa toho či sú, alebo nie sú zaočkovaní - na dobrých a zlých!" Citát Branislav Becík Súrne potrebujeme nové konšpiračné teórie a hoaxy, tie z minulého roka sa... Čítať ďalej
14 | 11 | 2021 | Gabriela Fedičová