Nová mapa okresov, až 52 okresov čaká tvrdší režim
14 | 11 | 2021 I Gabriela Fedičová

Iba tri farby budú od zajtra prevládať podľa novej covidovej mapy na Slovensku. Väčšina Slovenska sa zahalí do smútočnej farby, čiernej. Ide až o 52 okresov. Ďalšie okresy sa ocitnú v červenej a bordovej farbe.  

Podľa covid automatu v I. stupni ohrorenia, červená farba bude Bratislava I - V, Dunajská Streda, Komárno a Šaľa.

V II. stupni ohrozenia, bordová farba budú okresy: Dolný Kubín, Galanta, Hlohovec, Malacky, Myjava, Nitra, Pezinok, Prešov, Prievidza, Revúca, Rožňava, Ružomberok, Sabinov,  Senec, Skalica, Trenčín, Trnava, Žilina a Zlaté Moravce.

V III. stupni ohrozenia, v čiernej farbe budú okresy: Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Brezno, Bytča, Čadca, Detva, Gelnica, Humenné, Ilava, Kežmarok, Košice I - IV, Košice-okolie, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Partizánske, Piešťany, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Púchov, Rimavská Sobota, Senica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Trebišov, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom a Zvolen.

Japonsko: Bývalá princezná Mako a jej neurodzený manžel opustili krajinu
Bývalá japonská princezná Mako v nedeľu spolu so svojím neurodzeným manželom, právnikom Keiom Komurom, odcestovala do New Yorku, informovala agentúra AP. Manželia odleteli z tokijského letiska Haneda. Kei Komuro v New Yorku pracuje pre právnickú... Čítať ďalej
14 | 11 | 2021 | TASR

Nové opatrenia v boji proti Covidu

Vyhláška Úradu verejného zdravotníctva uvedie do platnosti aj ďalšie opatrenia, ktoré parlament schválil v piatok v skrátenom legislatívnom konaní. Ide o novinky, ktoré  zavedú v boji proti pandémii ochorenia COVID-19. 

Podľa portálu Pluska, by mal zamestnanec vstupovať do práce iba v režime OTP (očkovaný, prekonanie, test). Zamestnanec si testovanie musí zabezpečiť sám, alebo bezplatne prostredníctvom zamestnávateľa. V inom prípade nemôže pracovať a príde o mzdu, ale je možné sa dohodnúť so zamestnávateľom aj na inom režime, ako dovolenka a pod. 

Policajt, vojak, alebo colník môže dostať voľno beze nároku na plat. Policajti budú môcť od ľudí vyžadovať potvrdenia v režime OTP. Prevádzky sa otvoria aj v čiernych okresoch, ale každý bude musieť preukázať svoju totožnosť a OTP režim sa bude môcť podľa Plusky vyžadovať.

Poslanci odobroli aj viaceré iné opatrenia a legislatívne zmeny. Okrem iných aj to, že pandemická PN od 1. decembra sa dostane na úroveň štandardnej PN. 

Platnosť obmedzení zamestnancov na základe očkovania bude platiť do 1.mája 2022. 

Právnička Laššáková: Štát si robí srandu aj z pacientovaj zo zdravotníkov
Tentokrát píše na svojej nástenke na sociálnej sieti známa ústavná právnička o odloženej operácii jej otca a o tom, aký "poriadok" je v niektorých nemocniciach. Test nulový, ale povinný Právničkin otec mal v piatok nastúpiť na operáciu. "Keďže... Čítať ďalej
14 | 11 | 2021 | Eka Balašková