Ďalšia nezhoda v koalícii. Heger chce zrušiť pandemickú PN
11 | 11 | 2021 I Ján Papuga

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak nesúhlasí so zrušením pandemickej PN, informovala televízia TA3. Podľa neho má zmysel a nepresvedčil ho ani argument, že sa zneužíva.

Minister si nechal poslať zo Sociálnej poisťovne čísla o čerpaní pandemickej PN za mesiac september. Požiadalo o ňu viac ako 12-tisíc ľudí. Podľa Národného centra zdravotníckych informácií o ňu požiadalo 21 500 pozitívnych. Medzi týmito sú aj deti a dôchodcovia, ktorí o PN nežiadajú.

Odmena 100 eur sa vzťahuje na všetkých zamestnancov v školstve
Odmena 100 eur sa vzťahuje na všetkých zamestnancov pracujúcich v školstve. TASR o tom informoval predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy (OZPŠaV) na Slovensku Pavel Ondek. Predseda školských odborárov uviedol, že v kolektívnej... Čítať ďalej
11 | 11 | 2021 | TASR

„Podľa nás z toho jednoznačne vyplýva, keďže počet pozitívnych je oveľa väčší než tých, ktorí žiadajú o pandemickú PN, že pandemická PN nie je zneužívaná,“ povedal minister. Pričom zneužívanie pandemickej PN bol hlavný argument na jej zrušenie.

Takisto porovnal, že za to isté obdobie evidovala Sociálna poisťovňa zhruba 47-tisíc bežných péeniek. Z toho podľa jeho slov takisto vyplýva, že pandemické PN nie sú zneužívané. Pandemická PN slúži podľa neho práve na to, aby ľudia s indikáciou ostali v karanténe.

O nových pandemických opatreniach bude plénum rokovať od štvrtka rána
O vládnom návrhu týkajúcom sa pandemických opatrení budú poslanci Národnej rady (NR) SR rokovať od štvrtka (11. 11.) od 9.00 h. Vláda doručila parlamentu novelizáciu zákonov v súvislosti s treťou vlnou pandémie ochorenia COVID-19. Parlament by sa... Čítať ďalej
10 | 11 | 2021 | TASR

Minister pripomenul, že rozdiel medzi bežnou a pandemickou PN je v tom, že tú pandemickú hradí Sociálna poisťovňa od prvého dňa a prepláca v rámci nej 55 % hrubej mzdy, čiže približne tri štvrtiny čistej mzdy. Naopak, pri bežnej PN prepláca SP 25 % hrubej mzdy prvé tri dni a neskôr ju prepláca zamestnávateľ.

Krajniak rázne nesúhlasí ani s tým, aby vyššiu PN pri ochorení Covid-19 dostávali len tí, ktorí sa dali proti tejto chorobe zaočkovať. Pôvodne to tak navrhovalo konzílium odborníkov. Ľudia majú totiž podľa neho rovnaké práva a nie je štátom predpísaná povinnosť dať sa zaočkovať.