Mega úspech vinárov z Topoľčianok, ktorí po roku opäť dobyli Viedeň
08 | 11 | 2021 I Jozef Uhlarik

Veľký úspech vinárov z Topoľčianok. Ako sa ukazuje, naši ľudia sa napriek všetkým problémom majú čím pochváliť.

Minister hospodárstva Richard Sulík na výstave EXPO v Dubaji akosi „zabudol“ na naše výborné výrobky, a tak mu jeden z nich pripomenieme, pretože sa priam núka. Ide o naše víno, ktoré má vo svete naozaj vysoký cveng. Dokazujú to aj vinári zo Château Topoľčianky, ktorí dosiahli na jednej z najvýznamnejších svetových výstav AWC vo Viedni skutočne skvelý úspech.

Mega úspech privezený z Viedne, spokojnosť aj s Parížom

V rakúskom hlavnom meste sa prednedávnom uskutočnila jedna z najväčších svetových súťaží vín - Austrian Wine Challenge (AWC) Vienna, na ktorej sa zúčastnilo 44 krajín z celého sveta, z ktorých malo zastúpenie 1641 výrobcov a tí zaslali 12 525 vín. Vinári z Topoľčianok ich tam poslali 11 vzoriek, z ktorých všetky skončili na prvých dvoch priečkach, pretože osem získalo vo svojej kategórii zlatú medailu a tri striebornú. Navyše, asi zrejme ako prvým vinárom zo Slovenska sa im podarilo obhájiť ocenenie trojhviezdičkového vinárstva, ktoré získali už po tretí raz. Pri bodovaní sa prihliada na šesť najvyššie hodnotených vín od jedného vinára, pričom na zisk troch hviezdičiek je treba dosiahnuť 546 bodov, čo znamená, že každé jedno víno musí mať v priemere aspoň 91 bodov.

„Na výstave vo Viedni sme dopadli na prekvapenie veľmi dobre, pretože nám na prvých dvoch miestach skončili všetky tam zaslané vína. Zrejme aj to spôsobilo, že sme asi jediní zo Slovenska, ktorí obhájili prestížnu cenu Trojhviezdičkové vinárstvo, ktoré sme ale získali už po tretí raz. Spokojní sme nielen s Viedňou, ale aj s Parížom, kde sme na jar získali na najprestížnejšej vinárskej súťaži vo Francúzsku - Vinalies Internationales získali dve zlaté a päť strieborných medailí. Výborne sme však dopadli aj na domácej súťaži Salón vín, a tak môžem povedať, že tento rok bol pre nás naozaj úspešný,“ skonštatoval pyšne výrobný riaditeľ vinárstva Miloš Ševčík.

Hanba na slovenský spôsob. Tak TOTO Sulík to v Dubaji pekne po...
Slovenský pavilón na výstave EXPO v Dubaji bol od začiatku terčom kritiky. A to najmä za to, že sme ho nestihli otvoriť včas. Teraz je na pretrase to, čo v našom pavilóne ponúkajú na občerstvenie. Veľa toho nášho, slovenského tam totiž nie je. Ísť... Čítať ďalej
31 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik

Vína bude síce o trošku menej, zato bude zrejme kvalitnejšie

V Topoľčiankach už majú zozbieranú aj tohtoročnú úrodu, a vraj bude opäť po rokoch skvelá. A to aj napriek tomu, že čo do množstva bude vína o trošku menej ako vlani. „Posledné hrozno, Alibernet, sme zozbierali tento piatok. Zber síce začal trošku neskôr ako sme boli po iné roky zvyknutí, „až“ 14. septembra, ale bolo zrejme spôsobené studenou jarou. Začiatok bol síce trochu rozpačitý, lebo nie celkom boli zladené cukry s kyselinami, ale krásna jeseň spôsobila, že sa všetko veľmi dobre vyvinulo, takže teraz to vyzerá tak, že tento ročník by mohol patriť kvalitatívne medzi tie najlepšie. A to nielen na biele, ale aj na červené vína,“ priznáva spokojne Miloš Ševčík.

Medailové ocenenie Château Topoľčianky z Viedne:

ZLATÁ MEDAILA

Tramín červený, neskorý zber, 2019

Dunaj, výber z hrozna, 2017

Cabernet Sauvignon, výber z hrozna, 2018

Rizling vlašský, ľadové víno, 2018

Rizling rýnsky, slamové víno, 2018

Devín, slamové víno, 2019

Tramín červený, slamové víno, 2019

Alibernet, slamové víno, 2018

STRIEBRNÁ MEDAILA

Rizling vlašský, výber z hrozna, 2018

Tramín červený, akostné odrodové víno, 2018

Nitria, výber z hrozna, 2016

Hanba Sulíkovi! Náš pavilón v Dubaji je úbohý!
Ináč ako hanbou a nezvládnutou prezentáciou našej krajiny sa to nazvať nedá! Zatiaľ, čo iné pavilóny na výstave Expo 2020 v Dubaji žiaria, ten slovenský pozostáva z jednej Sulíkovej izby s autom a staveniska! Minister hospodárstva to opäť... Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Diana Zaťková