EÚ sa pohybuje po tenkom ľade. Naďalej rozdelená v otázke riešenia krízy cien energií (VIDEO)
31 | 10 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Krajiny Európskej únie sú naďalej nejednotné pri hľadaní riešenia krízy v oblasti cien energií. To bolo aj témou rezortných ministrov na mimoriadnom zasadnutí v Luxemburgu, informuje de.euronews.com.

27 členov sa dohodlo na znížení daní a na verejnej pomoci pre domácnosti, ktoré sa ocitli v núdzi, na nadchádzajúcu zimu. Španielsky návrh na spoločný nákup zemného plynu však získal len malú podporu.

Podľa luxemburského ministra Clauda Turmesa by spoločné obstarávanie trvalo roky a okrem toho neexistuje žiadne skladovacie zariadenie. Podľa neho je veľa zložitých otázok a španielska vláda je príliš optimistická.

Zásah do trhu by bol nesprávny? 

Hlavným sporným bodom je radikálna reštrukturalizácia trhu s energiou, ktorú uprednostňujú Španielsko a Francúzsko. Na druhej strane existuje blok deviatich štátov vrátane Nemecka a Holandska, ktoré považujú súčasné zvýšenie cien len za dočasné. Zásah do trhu by bol nesprávny.

Zmena súčasného energetického modelu by bola rizikom pre predvídateľnosť, konkurencieschopnosť a prechod na zelenú energiu, tvrdí komisárka EÚ pre energetiku Kadri Simsonová. Súčasný model trhu navyše zaručuje stálu rovnováhu medzi ponukou a dopytom.

Zo sľubov "očkovacieho guru" Ugura Sahina z Biontechu nič nezostalo (Willi Huber)
Komentár Williho Hubera (Report 24) Čítať ďalej
06 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Názorové nezhody pretrvávajú

Ďalším dlhodobým cieľom je znížiť závislosť Európy od zemného plynu podporou obnoviteľných zdrojov energie. Ani v otázke, ktoré energie sú zelené, sa však 27 krajín nezhoduje. Napríklad jadrová energia získava čoraz väčšiu podporu - napriek obavám z jadrového odpadu, ktorý sa ťažko rozkladá.

Podľa českej vlády musí byť budúci energetický mix vyvážený. Musia existovať stabilné zdroje, ako je jadrová energia, ako aj prechod na zemný plyn a, samozrejme, obnoviteľné zdroje energie. Preto musí byť koniec uhlia a ropy dokonale naplánovaný.

Udržať ceny energií pod kontrolou z dlhodobého hľadiska bude pre EÚ pravdepodobne procesom krehkého vyvažovania. Ide však o ochranu spotrebiteľov pred budúcimi energetickými krízami, uzatvára de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

Sputnik, Sinovac a ďalšie vakcíny - koľko "vedľajších účinkov" je na Východe? (Willi Huber)
Komentár Williho Hubera (Report24) Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová