Gastro sektor je na kolách, kompetentní sa však stále len vyhovárajú
30 | 10 | 2021 I Jozef Uhlarik

Gastro sektor v tretej vlne koronavírusu nielenže padá na kolená, ale mnohí prevádzkovatelia už na ne padli a svoje prevádzky museli zatvoriť. Napriek tomu vláda nerobí niť, aby im pomohla. Tým, ktorí ešte „žijú“ ale už dochádza trpezlivosť.

Sľuby, sľuby, samé sľuby. Presne toto počúvajú podnikatelia v gastro priemysle už dlhé mesiace. Niektorí už svoje prevádzky zatvorili, iní nad tým úplne vážne uvažujú. Tí, ktorí ešte držia ako-tak hlavu nad vodou ale vyzývajú vládu aby im nejako pomohla, pretože inak prestanú dodržiavať ňou stanovené pravidlá. Ako na to gastro sektor je ukazuje aj reportáž v správach RTVS, ktorú zverejnil vo videu profil Prečo médiá mlčia.

K lepšej situácii neviedli ani viac ako rok trvajúce rokovania

Štát síce zavádza v „tmavých okresoch“ rozličné reštrikčné opatrenia, lenže bez pomoci gastro podnikateľom, ktorým už dochádza trpezlivosť. „Od budúceho týždňa máme 39 okresov v čiernej a 8 okresov v bordovej farbe. Čo sa týka gastro sektoru, tak je to ostrý lockdown. Teda obdobie, kedy ten podnikateľ nemá šancu zarobiť ani korunu,“ hovorí Viliam Pavlovský, prezident Aliancie slovenskej gastronómie. „Treba povedať, že Covid automat sme nastavili tak, aby sme čo najmenej obmedzovali ekonomiku,“ bráni sa premiér Eduard Heger. Prevádzkam v čiernych okresoch by nateraz nepomohlo ani to, ak by ich otvorili iba pre zaočkovaných, pretože tých je príliš málo. „Jednoducho nebude mať zmysel otvoriť prevádzku, pretože nebude mať do nej kto ísť,“ dodáva Vladimír Machalík, hovorca Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.

Gastrosektor umiera a štát sa tomu nečinne prizerá!
Zatvárajú sa podniky už vo viac ako 20-tich okresoch! Štát však, ako sa zdá, s pomocou stále otáľa. Zúfalí podnikatelia preto vyzývajú vládu aby konala. Žiadna pomoc neprichádza Napriek zdvojnásobeniu čiernych okresov sektor najviac postihnutý... Čítať ďalej
28 | 10 | 2021 | Diana Zaťková

„Bohužiaľ, vláda opakuje tie isté chyby. Štátna pomoc zatiaľ nie je, a odpovede na otázky, respektíve na požiadavku zníženia DPH tiež nemáme,“ skonštatoval Marek Harbuľák, generálny riaditeľ Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. „Uvedomujeme si, že tento sektor na to nie je dobre, hovoria o tom aj čísla, ale podľa môjho osobného názoru si nemyslím, že zníženie sadzby je tá najlepšia pomoc,“ kontruje Ľuboš Jančík, štátny tajomník Ministerstva financií. K lepšej situácii neviedli ani viac ako rok trvajúce rokovania. Práve naopak. „Samotní ministri sa už rok skrývajú za svojich štátnych tajomníkov, s ktorými vedieme dlhé rokovania, a ktorí od nás chcú riešenia. Keď im ich dáme, a sú jasné a čitateľné, tak ich odpoveď je, že súhlasia, ale konečné slovo má samotný minister,“  pridáva Viliam Pavlovský.

Snažia z nás robiť policajtov, ktorí majú kontrolovať a vyžadovať

Tretia vlna koronavírusu bude zrejme čochvíľa kulminovať, napriek tomu nemá rezort financií jasno v tom, ako bude vyzerať jeho pomoc pre majiteľov gastro prevádzok, a či vôbec nejaká bude, „Situáciu analyzujeme a ja sa k tomu teraz nechcem dopredu vyjadrovať,“ strčil hlavu do piesku Ľuboš Jančík. „Ak to takto pôjde ďalej, tak aj tých par ľudí, ktorí sa ešte snažia dodržiavať predpisy, poľaví,“ varuje Marek Harbuľák, podľa ktorého to bude znamenať, že možno nebudú dodržiavať niektoré opatrenia, teda vykašľú sa na predpisy, ktoré teraz sú. „V tejto situácii sa snažia z nás robiť policajtov, ktorí majú kontrolovať a vyžadovať. My naozaj nie sme v stave, aby sme tieto veci mohli zabezpečovať. Našou úlohou je poskytovať služby, robiť obraty a platiť príslušné dane a odvody do štátnej kasy,“ skonštatoval na záver Marek Harbuľák. Kontrolovať dodržiavanie nariadení je podľa gastro podnikateľov nie ich starosť, ale polície.

Prevádzky sú v exekúcii, gastrosektor na nohách, vláda ako vždy nekoná
S nástupom povestnej tretej vlny epidémie sa mnohým prevádzkam v gastro sektore opäť obmedzuje činnosť. Sektor sa sťažuje na zastavenie pomoci z predchádzajúcich vĺn. A na vymáhanie splátok za odložené odvody. Asi 2 655 podnikom tak hrozí exekúcia.... Čítať ďalej
09 | 10 | 2021 | Ján Papuga