Vyslanec USA pre KĽDR vyzval Pchjongjang, aby prestal s raketovými testami
24 | 10 | 2021 I Ivan Mihale/ TASR
Spojené štáty vyzvali v nedeľu Severnú Kóreu (KĽDR), aby prestala s "kontraproduktívnymi" testami balistických striel, zároveň však vyjadrili nádej, že Pchjongjang sa vráti k vyjednávaciemu stolu.

Ako píše agentúra AFP, správa prichádza niekoľko dní po tom, čo KĽDR vykonala test balistickej strelu SLBM (submarine-launched ballistic missile), čo následne podnietilo zvolanie núdzového zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN. Osobitný zástupca Spojených štátov pre Severnú Kóreu Sung Kim sa v nedeľu stretol s predstaviteľmi Južnej Kórey aj Japonska.

Kim nazval utorkové vystrelenie "provokáciou" a vyzval Pchjongjang, aby prestal vykonávať "znepokojujúce a kontraproduktívne" testy balistických rakiet."Dúfame, že KĽDR bude pozitívne reagovať na naše snahy nadviazať kontakt," povedal Kim novinárom v juhokórejskej metropole Soul.

Kim Čong-un priznal, že KĽDR má málo potravín. Kilo banánov tu vyjde v prepočte cez 40 eur
Severokórejský vodca Kim Čong-un na straníckom stretnutí priznal, že krajina čelí nedostatku potravín kvôli malým výnosom v poľnohospodárstve. Zem vlani zasiahli silné tajfúny nasledované záplavami, informuje Aktuálne. Čítať ďalej
18 | 06 | 2021 | Tibor Sipos


Severná Kórea odpálila v utorok balistickú strelu SLBM (submarine-launched ballistic missile), ktorá dokáže dopraviť na miesto určenia s vysokou presnosťou bojovú hlavicu, väčšinou vybavenú jadrovou alebo termonukleárnou náložou.

Severokórejský vodca Kim Čong-un predtým kritizoval USA za sankcie, ktoré na KĽDR uvalili a odmietol tvrdenia Washingtonu, že americká vláda nemá voči jeho krajine nepriateľské úmysly.

Strela SLBM mala "mnoho moderných navádzacích technológií", uviedla Kórejská ústredná tlačová agentúra (KCNA). Zároveň dodala, že bola vypálená z rovnakého plavidla, z ktorého Pchjongjang vystrelil pred piatimi rokmi svoju prvú strelu tohto typu.

Testy balistických rakiet Severnej Kórei zakazuje rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN. Pchjongjang však tvrdí, že potrebuje arzenál, aby sa dokázal chrániť pre možnou inváziou Spojených štátov, uviedla agentúra AFP.

Minulotýždňové zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku sa konalo za zatvorenými dverami. Napriek tomu, že z 15-člennej rady nevyšlo spoločné vyhlásenie, európski členovia - Írsko, Estónsko a Francúzsko - vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom označili najnovší severokórejský krok za súčasť "vzoru provokácií". Vyzvali Pchjongjang, aby dodržiaval sankcie OSN. Zástupcovia USA a Spojeného kráľovstva vyjadrili podobné pocity.

V Belgicku po nehode zahynuli štyria ľudia, pravdepodobne Slováci
V sobotu ráno zahynuli štyria ľudia po tom, ako ich auto skončilo vo vode v kanáli Leie v centre Gentu. S najväčšou pravdepodobne majú slovenskú štátnu príslušnosť. S odkazom na vyhlásenie polície v Gente to na svojej webovej stránke uviedla RTVS... Čítať ďalej
24 | 10 | 2021 | Eka Balašková