Kim Čong-un priznal, že KĽDR má málo potravín. Kilo banánov tu vyjde v prepočte cez 40 eur
18 | 06 | 2021 I Tibor Sipos

Severokórejský vodca Kim Čong-un na straníckom stretnutí priznal, že krajina čelí nedostatku potravín kvôli malým výnosom v poľnohospodárstve. Zem vlani zasiahli silné tajfúny nasledované záplavami, informuje Aktuálne.


"Potravinová situácia ľudí sa stáva napätou," uviedol vodca. K nedostatku potravín podľa stanice BBC viedlo počasie, k čomu prispievajú aj medzinárodné sankcie a závislosť Severnej Kórey na Číne.

Ceny potravín v krajine stúpajú, kilogram banánov v hlavnom meste vyjde v prepočte na 40 eur a výmenné kurzy zahraničných mien zaznamenávajú prudké výkyvy, uviedol server NK News, ktorý monitoruje dianie v Severnej Kórei.

Pred rokom Severná Kórea uzavrela svoje hranice ešte prísnejšie ako predtým kvôli obavám z šírenia koronavírusu. Jedným z dôsledkov je výrazný prepad obchodu s Čínou, na ktorom závisí severokórejské zásobovanie potravinami, hnojivami a palivom, uvádza BBC.

Kim Čong-un prevzal otcov titul generálneho tajomníka strany
Severokórejský vodca Kim Čong-un dostal nový stranícky titul - generálny tajomník Kórejskej strany práce - a zaujal tak post, ktorý v minulosti zastával jeho otec, oznámili v pondelok štátne médiá. Analytici to považujú za krok na posilnenie jeho... Čítať ďalej
11 | 01 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Namáhavý pochod

Kim Čong-un pred straníkmi uviedol, že národná priemyselná produkcia vzrástla o 25 percent v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Plénum po vodcovom oznámení súhlasilo s tým, že hlavným bodom programu v nasledujúcich dňoch bude "otázka smerovania všetkého úsilia na poľnohospodárstvo v tomto roku" a "vyrovnanie sa s dlhotrvajúcou epidemickou situáciou", uvádza NK News.

Už v apríli severokórejský vodca pripustil hroziace útrapy a vyzval k prípravám na možný "namáhavý pochod", ako sa v krajine označuje hladomor z konca 90. rokov. KĽDR bola závislá od pomoci Sovietskeho zväzu, po jeho rozpade v roku 1991 začalo miestne poľnohospodárstvo stagnovať a upadať. Nedostatok potravín vtedy viedol k úmrtiu až troch miliónov ľudí.

Konkurenčná hrozba pre NASA? Odmietnutá Čína si buduje vlastnú vesmírnu stanicu
17 | 06 | 2021 | Tibor Sipos