Kedysi by im ruky odťali, dnes im hrozí dvojročné väzenie
24 | 10 | 2021 I Gabriela Fedičová

Drevo pred zimou sa javí aj ako dobrý biznis. Niektorí ho kradnú, aby mali teplo. Iní, aby ho predali. A toto je presne prípad aj štátnych zamestnancov, ktorí kradli dubové drevo. Chytila ich stráž prírody. "Podľa cenníka by ho predali za 1 600 eur," píše portál TVnoviny.sk. Celkom slušná suma, takto pred Vianocami. 


Stráž prírody počas výkonu práce zastavili pri bežnej kontrole vodiča, ktorý mal naložené za sebou na vlečke drevo. Bolo zistené, že sa jednalo o dubové drevo. "Stromy už mali narezané na štvormetrovú dĺžku a naložené na vlečke," píše portál TVNoviny. Vodič na výzvu, aby predložil papiere ohľadom ťažby alebo prevozu dreva nevedel reagovať. Nič z toho totiž pri sebe nemal. A tak strážcovia prírody zistili, že pravdepodobne pôjde o nelegálny výrub dreva.

Strážcovia privolali policajnú hliadku, tá následne vyšetrovateľov. "Šok nastal, keď sa zistilo, že do krádeže sú zapletení dvaja štátni zamestnanci zo štátneho podniku Lesy SR," píše portál TVNoviny.sk.
Mužom za nelegálny výrub dubov hrozí až dvojročné vezenie

Nelegálne boli zrezané dva duby,  čo predstavuje približne 600 metrov kubických dubového dreva v štvormetrových dĺžkach o priemere od 30 do 50 centimetrov. Lesy SR vyhodnotili konanie svojich zamestnancov ako hrubé porušenie pracovnej disciplíny a ako osobné zlyhanie zamestnancov. Podnik ich konanie podľa portálu TVNoviny.sk odsúdil a rozhodol sa so zamestnancami rozviazať pracovný pomer.

Polícia už začala trestné stíhanie pre prečin krádeže. Doteraz nebol nikto obvinený. Prebiehajú procesné úkony.  Mužom podľa portálu TVNoviny.sk hrozí za nelegálny výrub dubov až dvojročné vezenie.

V dobe minulej by to bolo odseknutie ruky. Ktovie, koľkí medzi nami by chodili bez ruky. A niektorí možno aj bez oboch rúk. A ktovie, či by nám vôbec mal kto vládnuť, tu na Slovensku.

"Detektor lži je podvod a nebezpečný nástroj", tvrdí psychofyziológ Anton Uherík
"Detektor lži je podvod a nebezpečný nástroj," tvrdí v rozhovore, ktorý sa nedávno objavil v denníku Postoj psychofyziológ Anton Uherík. A zdá sa, že nevyrieši ani vojnu policajtov, ktorá u nás ešte stále prebieha. Výsledky vyšetrenia detektorom... Čítať ďalej
24 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová