Hlavný denník prezlieka kabát, ale na rozdiel od mnohých u nás, iba ten vizuálny
24 | 10 | 2021 I Ivan Brožík
Pekný deň, vážení naši čitatelia! O niekoľko hodín sami zistíte jednu podstatnú zmenu na našom webovom Hlavnom denníku. Nie je iba taká, roztopašná. Zmena výzoru našej stránky je iba jedným z viacerých benefitov, ktorý očakávame od celkových zmien v našej redakcii v týchto dňoch. Mala by sa udiať v pondelok 24. 10., v čase medzi 9.30 a 13.30.

Veríme, že sa vám náš nový výzor nebude nepáčiť. Veríme a dúfame. Aj keď, plne rešpektujeme istú návykovosť. Zároveň sa nie až tak radostne lúčime s dielom našich predchodcov, pretože si ho vážime, snažíme sa držať štafetový kolík, ktorý nám odovzdali, pevne a samozrejme, v rýchlom behu týchto dní.
Nevyhnutný krok

Museli sme ho spraviť. Vo vašom i v našom záujme. Ponúkame vám také názory a informácie, aké sa z dnešných médií hlavného prúdu nedozviete. Žijeme totiž opäť v období cenzúry a ak nie aj cenzúry priamo, tak v období vyhlasovania nežiaducich informácií za hoaxy. Najjednoduchšie je niečo označiť ako hoax a ekonomicky ale aj technicky takúto informáciu zablokovať. Cenzúre podlieha totiž už aj on-line priestor. Tvrdej, ideologickej, neúprosnej. A my dobre vieme, ako rafinovane a s akým nasadením je umelo brzdený voz s názvom Hlavný denník iba preto, aby sa k vám jeho informácie nedostali.
Zmena operačného prostredia

Preto prichádzame so zmenou, pre vás možno spočívajúcou iba vo výzore stránky. My však meníme celý systém výroby. Od toho redakčného, v ktorom vyrábame pre vás články až po ten "publikačný", v ktorom si nás nachádzate. Meníme ho tak, aby bol odolnejší voči vonkajším brzdiacim vplyvom. Aby sme boli menej závislí na tých, ktorí kdesi zo šedého či až čierneho úzadia jedinej štátnej povolenej ideológie striehnu na názory, ktoré sa k vám nesmú dostať. Tento systém zmeníme za pochodu, počas bežnej dennej výroby. Bez šance pracovať s ním "na skúšku" a vychytávať vopred odrobinky chýb.
Odpustite nám

Odpustite nám, vážení naši čitatelia, odpustite nám, prosím, prípadné chyby, ktoré nedokážeme vopred v prvej chvíli a v prvých dňoch s absolútnou platnosťou vychytať. Budú sa vyskytovať, cítime to, vieme to. A preto vás prosíme o prepáčenie i pochopenie. Naša redakcia Hlavný denník sa zaväzuje, tu, verejne, pred vami, že urobíme všetko čo dokážeme, aby prechod bol plynulý, bez väčších nedostatkov a s tým, že vás potešia časom aj niektoré zmeny.

Sledujte (nielen) zajtra našu stránku, budeme vás informovať o všetkom, čo sa deje v redakcii i na našom webe. Čo má byť tak, ako to je a čo je dielom náhody či nehody. Máme celkom štyri hodiny na to, aby sme tieto "manévre" uskutočnili počas každodennej bežnej výroby.

Za všetkých tvorcov obsahu doterajších vydaní redakcie Hlavný denník, za všetkých, ktorí s nami spolupracujú "v zákulisí" - s vďakou za vaše pochopenie a dočasnú trpezlivosť

Ivan Brožík- šéfredaktor