Kosovo vyhostilo ruských diplomatov: Moskva to nerieši, kosovskú vládu neuznáva
23 | 10 | 2021 I Diana Zaťková
Kosovo nariadilo vyhostenie dvoch ruských diplomatov s odvolaním sa na nešpecifikovaný takzvaný „škodlivý vplyv“. Moskva, ktorá toto územie považuje za súčasť Srbska, tvrdí, že príkaz je nelegitímny – podobne ako de facto kosovská vláda, informuje portál RT.


Porušujete medzinárodné právo!



„Neuznávame nezávislosť Kosova, a teda ani regionálnej „vlády“ a iných „štruktúr“. Pre nás žiadne ‚rozhodnutia‘ Prištiny nemajú právnu silu,“ uviedlo v piatok ruské veľvyslanectvo. Dodalo, že jeho mandátom v Kosove je spolupracovať s Dočasnou administratívnou misiou OSN (UNMIK) na základe rezolúcie Bezpečnostnej rady 1244.

"Považujeme za absolútne neprijateľné pokusy zabrániť našim diplomatom akreditovaným v UNMIK vykonávať ich legitímne aktivity úplne v rámci medzinárodného práva," vyjadrilo sa veľvyslanectvo.
Persona non grata

Reakcia prichádza po tom, čo kosovská prezidentka Vjosa Osmaniová oznámila, že nariadil svojmu ministerstvu zahraničných vecí, „vyhlásiť dvoch predstaviteľov styčného úradu Ruskej federácie v Kosove za personu non grata s odvolaním sa na ich údajné „škodlivé aktivity, ktoré môžu ohroziť národnú bezpečnosť a ústavný poriadok."

Zábavný park v Japonsku: Desiatky ľudí uviazli v horskej dráhe (VIDEO)
23 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Škodlivý vplyv

Kosovo je „odhodlané bojovať proti škodlivému vplyvu Ruskej federácie a jej zástupcov v regióne, ktorých cieľom je podkopať naše úspechy, ako aj úspechy USA, NATO a EÚ,“ povedala Osmaniová a dodala , že jej vláda bude "pokračovať v úzkej spolupráci s našimi americkými a európskymi spojencami. Chceme zabrániť pokusom, aby sa Kosovo a susedné krajiny stali obeťou ambícií Ruskej federácie destabilizovať náš región."
Neuznaná vláda

Americký vojenský blok NATO obsadil Kosovo v roku 1999 po 78-dňovej vojne v mene etnických albánskych separatistov. Rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN č. 1244 zaručila územnú celistvosť Srbska, ale dočasná vláda v Prištine vyhlásila nezávislosť v roku 2008. Hoci to mnohí americkí spojenci uznali, Srbsko nie - a ani Rusko, Čína, päť členov EÚ a veľká časť OSN.

Osmaniová sa minulý rok stala úradujúcou „prezidentkou“. Jej vláda odmietla akékoľvek rokovania so Srbskom a zintenzívnila pokusy prinútiť zostávajúcich Srbov v provincii, aby sa podriadili ich orgánom, čo je v rozpore s predchádzajúcimi dohodami sprostredkovanými USA a EÚ.

NATO odhaľuje plán na porážku Ruska v jadrovej, kybernetickej i vesmírnej vojne
Vrcholní šéfovia obrany členských štátov NATO dali zelenú novej veľkej stratégii. Ako poraziť Rusko v akomkoľvek potenciálnom totálnom konflikte. Podľa Moskvy tento krok dokazuje, že blok pod vedením USA nie je otvorený zlepšovaniu vzťahov. Píše... Čítať ďalej
22 | 10 | 2021 | Diana Zaťková