Toto je sľubovaná exekučná amnestia?
21 | 10 | 2021 I Marta Bujková

Nie je novinkou že sľuby tejto vlády ostávajú nenaplnené. Trefným dôkazom je aj toľkokrát avizovaná exekučná amnestia z dielne koaličnej strany Sme rodina.


Ich predvolebná kampaň okrem iného bola postavená aj na sľube, zbavenia občanov exekúcií formou exekučnej amnestie. Nestalo sa! Práve naopak. Exekúcie ostávajú, len budú upravené formou zníženia exekučných zrážok. Ide prevažne o dôchodcov, ktorým sú zrážky automaticky vykonávané z ich dôchodku.
Sľub za sľubom

"Dnes plníme ďalší veľký sľub. Výrazne uľavíme ľuďom, ktorých dusia exekúcie. Od 1. januára 2022 im exekútori budú musieť nechať viac peňazí. Uľaví sa tak mnohým obetiam nebankoviek a iných spoločností, ktoré požičiavali peniaze bez overenia klienta a potom ich dlhé roky zdierali." Uviedol veľkolepo minister Krajniak na sociálnej sieti.

Gyimesi chce deti menšín vyučovať slovenčinu ako cudzí jazyk. Prečo im takto škodí?
21 | 10 | 2021 | Ján Papuga


Zároveň uvádza príklad, ako pomôže mnohým dôchodcom. "Ak majú dôchodok napríklad 500 eur, tak vďaka tejto zmene im po zásahu exekútora ostane až o jednu tretinu zo zrážky viac. Len medzi dôchodcami sa jedná o 33 000 ľudí. Celkovo týmto pomôžeme takmer miliónu ľudí, ktorí spadli do exekučnej pasce."

Ďalej konštatoval, že "exekútori im brali toľko peňazí, že mnohí radšej nikde oficiálne nepracovali, lebo by aj tak o celú výplatu prišli. Po novom sa aj im oplatí poctivo zamestnať, lebo exekútor im z ich výplaty musí nechať viac."
Kritika predošlých vlád

"Dlhé roky naši predchodcovia nerobili nič a prizerali sa, ako rôzne spoločnosti posielajú ľudí do exekúcie. Teraz, keď sa im ich "podnikanie" stane zrazu oveľa menej výnosné, si aj tieto spoločnosti dajú pozor, či požičajú peniaze klientovi, ktorý ich nedokáže vrátiť."


Poďakovanie partnerom

V závere sa samozrejme poďakoval svojim koaličným partnerom za spoluprácu. "O to viac ďakujem kolegom z vlády Márii Kolíkovej a Igorovi Matovičovi, že sme našli spoločnú reč a pomohli ľuďom pod ťarchou exekúcií."

Či zmeny reálne zafungujú aj v praxi, ukáže len čas.

JE TO TU: Exekúcie začaté pred 1. aprílom 2017 sa ukončia. Nie je to však "exekučná amnestia", o ktorej rozpráva Kollár
Staré exekúcie začaté pred 1. aprílom 2017 sa ukončia. Vyplýva to zo zákona o ukončení niektorých exekučných konaní z dielne rezortu spravodlivosti, ktorý v stredu schválil parlament. Stará exekúcia sa podľa zákona zastavuje, ak uplynulo päť rokov... Čítať ďalej
26 | 06 | 2019 | TASR