Krupina: Na námestie sa po stáročiach vrátila klietka hanby
21 | 10 | 2021 I TASR
V Krupine na Svätotrojičnom námestí slávnostne odhalili klietku hanby. V minulosti takáto klietka slúžila na potrestanie zlodejov a previnilcov. Teraz ju postavili ako atrakciu pre návštevníkov mesta, informuje TASR.

„Existencia klietky hanby alebo kovového praniera v Krupine je doložená písomne z 18. storočia. Nie je známy jej tvar a ani materiál, z ktorého bola vyrobená. Bola súčasťou historického námestia - Veľkého rínku,“ uviedol primátor mesta Radoslav Vazan. „Klietka bola inšpirovaná, navrhnutá a zrealizovaná na základe analogických, dodnes jestvujúcich historických klietok, ktoré sa zachovali na území Slovenska, predovšetkým klietky zo 16. storočia na námestí pri historickej radnici v Levoči. Replika krupinskej klietky bola navrhnutá z kombinácie kovu a kameňa, tradičných materiálov, ktoré sú historicky doložené i z územia Krupiny.“

Klietka hanby bola zhotovená v spolupráci mesta Krupina s finančnou podporou Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja cez členský príspevok v oblastnej organizácii cestovného ruchu Stredné Slovensko, ktorej je mesto členom. Výška príspevku bola 6 460 eur.

„Na klietke hanby nájdeme jednoduchú tabuľku s QR kódom. Dopĺňa zvyšných 17 miest, ktoré návštevníkom odporúčame pozrieť si a cez QR kódy načítať informácie o histórii mesta,“ uviedol historik mesta Krupina Miroslav Lukáč. Zároveň upriamil pozornosť na to, že celá táto prechádzka s 18 miestami vedie po stopách slávneho krupinského rodáka a autora najdlhšej ľúbostnej básne na svete Marína, Andreja Braxatorisa Sládkoviča.

„My nič, my muzikanti! Vinný je on!“ asi takto reaguje polícia na brutálny útok na dôchodcu (VIDEO)
Brutálny útok dvoch policajtov na invalidného dôchodcu bez rúška na tvári nielenže pobúril celé Slovensko, ale exminister spravodlivosti Štefan Harabin na nich dokonca podal trestné oznámenie. O to šokujúcejšia je obrana polície, ktorá všetku vinu... Čítať ďalej
21 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik