Vstupu Ukrajiny do NATO nezabráni žiadna krajina!
20 | 10 | 2021 I Lukáš Leca

Žiadna tretia krajina nemôže vetovať želanie Ukrajiny vstúpiť do NATO, uviedol šéf Pentagónu. Jeho vyhlásenie prichádza po tom, čo Moskva varovala Kyjev, že vstup do bloku by prekročil „čiaru“, čím by mohlo Rusko „prijať aktívne opatrenia“, informuje portál RT.


"Ukrajina sa môže slobodne rozhodnúť o svojej budúcnosti a zahraničnej politike. Jej vstupu do aliancie NATO nezabráni žiaden zahraničný subjekt," uviedol v utorok americký minister obrany Lloyd Austin.
Nikto nemá právo veta

"Žiadna tretia krajina nemá právo veta nad rozhodnutiami o členstve v NATO," dodal Austin.

Toto vyhlásenie zrejme bolo reakciou na tvrdé varovanie pred vstupom Ukrajiny do NATO, ktoré Moskva vyslovila o deň skôr. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v rozhovore pre francúzskych novinárov o programe s názvom „Vladimir Putin: Majster hry“ povedal, že vstup Kyjeva do NATO bude „najhorším scenárom“.

"Toto je scenár, ktorý prekročí červené čiary národných záujmov Ruska. Toto je scenár, ktorý by mohol Rusko prinútiť prijať aktívne opatrenia na zaistenie vlastnej bezpečnosti," zdôraznil. Peskov neupresnil, ako ďaleko môžu také „aktívne opatrenia“ zájsť.

Dva výbuchy zničili armádny autobus v Damasku, zabili viac ako tucet ľudí
Najmenej 13 ľudí zahynulo po tom, čo dve výbušné zariadenia zničili autobus, ktorý prechádzal cez most v sýrskom Damasku, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 10 | 2021 | Lukáš Leca

NATO bude čeliť porážke a toto by mohol byť koniec NATO

Bývalý spravodajský dôstojník námornej pechoty USA Scott Ritter poznamenal, že doteraz „zo strany USA aj NATO došlo k váhaniu podporiť vstup Ukrajiny do NATO z dôvodu rôznych dôsledkov“.

Avšak Ukrajina nemôže vyhrať hypotetickú „vojnu“ s Ruskom. Pričom USA „nie sú v situácii, aby im prišli na pomoc“, akékoľvek potenciálne zúčtovanie môže znamenať zánik vojenskej aliancie, tvrdí Ritter.

"NATO bude čeliť porážke a toto by mohol byť koniec NATO. Neviem, či si NATO môže dovoliť ďalšiu porážku po tom, čo sa stalo v Afganistane,“ ďalej poznamenal Ritter.

Bezpečnostná rada OSN zvolala na stredu mimoriadne zasadnutie o Severnej Kórei
Bezpečnostná rada OSN zvolala na stredu mimoriadne zasadnutie o Severnej Kórei po tom, čo štátne média KĽDR informovali, že Pchjongjang vypálil "nový typ" balistickej strely SLBM. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaných... Čítať ďalej
20 | 10 | 2021 | TASR