Globálna Británia podporuje ‘’Iniciatívu Troch morí’’
19 | 10 | 2021 I Leonid Savin

"Projekt zameraný na zmenu geopolitiky starého sveta." (Leonid Savin)


V septembri 2021 Daniel Kawczynski, predseda britskej parlamentnej skupiny pre Poľsko, predstavil správu „Iniciatíva troch morí a príležitosti pre globálnu Britániu’’.
Londýn náhrada za Brusel?

Kawczynski je britský občan poľského pôvodu, člen toryovskej strany, ktorý trvá na tom,  aby Británia po odchode z Európskej únie ‘’pomáhala iným krajinám brániť svoju suverenitu pred Bruselom“. V roku 2019 adresovala táto koloritná postava  list americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi so žiadosťou o pomoc pri vymáhaní reparácií od Nemecka za škody spôsobené Poľsku počas 2. svetovej vojny.

Kawczynski dlhodobo propaguje tému troch morí, pričom zdôrazňuje úlohu USA v tomto projekte. V januári 2021 napísal: „Po prvé, americkým dodávkam energie bráni dominancia Ruska v tejto oblasti, pritom poskytujú energetickú bezpečnosť strednej a východnej Európe. Za druhé, Washington využíva partnerstvo iniciatívy troch morí (3SI) ako nástroj proti rastúcemu zakoreneniu Číny na Balkáne... Väčšina hlavných miest v krajinách strednej a východnej Európy, ako aj Londýn, sa čoraz viac obávajú Číny a jej rastúceho vplyvu...“

Británia: V Lamanšskom prielive zachytili za dva dni vyše 1 000 migrantov
10 | 10 | 2021 | TASR

Snaha o zmenu geopolitiky

V novej správe týkajúcej sa projektu troch morí sa kladie akcent na záujmy Spojeného kráľovstva. O niečo skôr, v júli 2021, na samite 3SI  v Sofii, tento záujem zdôrazňoval šéf britského ministerstva zahraničných vecí. V tom čase už iniciátori projektu, ktorých cieľom je zmeniť geopolitiku starého sveta, uskutočnili 5 samitov a vytvorili investičný fond troch morí. Kapitál fondu rýchlo rastie. Prostredníctvom tohto fondu bolo do európskeho energetického sektora investovaných viac ako 300 miliónov dolárov; čoskoro by táto suma mala dosiahnuť jednu miliardu. Iniciatíva troch morí celkovo pokrýva 30% územia Európskej únie, 12 krajín a 112 miliónov obyvateľov. Z Európanov sú v rámci projektu najaktívnejšími Poľsko, Maďarsko, Litva, Rumunsko a Estónsko.
Británia po Brexite

Kawczynski v správe píše: „Aby Spojené kráľovstvo po brexite efektívne predemonštrovalo svoje globálne ambície, musí znova potvrdiť svoje záväzky voči Európe... v spolupráci so svojimi najbližšími spojencami v strednej a východnej Európe. Pre Spojené kráľovstvo je iniciatíva troch morí projektom, ktorý by zodpovedal nielen globálnej stratégii po brexite, ale slúžil by aj ako strategické centrum pre 12 európskych hlavných miest, ktoré zdieľajú pozíciu Londýna ohľadne silnejšej transatlantickej aliancii a ... formovaniu medzinárodného poriadku budúcnosti.
"Vyrovnávací" mechanizmus

Je pozoruhodné, že vzhľadom na záujmy Británie v kontexte „Iniciatívy troch morí“ sa Kawczynski odvoláva na pozíciu „všetkých dvanástich veľvyslancov“ krajín, na ktoré sa vzťahuje „Iniciatíva...“.  "Niekoľko veľvyslancov, ako sám zdôrazňuje, odhalilo geopolitické dôsledky tejto iniciatívy, najmä v kontexte Ruska a Číny. Pokiaľ ide o prvé menované, zvýšenie dodávok skvapalneného zemného plynu z USA by v rámci ‘’Iniciatívy…’’ mohlo strategicky vyvážiť rastúcu energetickú dominanciu Ruska v Európe... Čo sa týka druhého, tak pre Washington, ako aj pre Tokio by partnerstvo s ‘’Iniciatívou…’’ mohlo byť výzvou rýchlo rastúcemu posilneniu Pekingu v strednej a východnej Európe... „Iniciatíva...“ je účinný „vyrovnávací mechanizmus“ čeliaci geopolitickým výzvam v kontinentálnej Európe a transatlantickom spoločenstve.’’

Británia je už len krok k tomu, aby z palúb jej lodí štartovali bezposádkové lietadlá (video)
Britská lietadlová loď HMS Prince of Wales vypustila drony z jej letovej paluby. Kráľovské námorníctvo totiž začína skúmať používanie technológie bez posádky na lietadlových lodiach triedy Queen Elizabeth. Čítať ďalej
01 | 10 | 2021 | Ivan Brožík

Energetika

Tretina zo 77 prioritných projektov predložených v rámci iniciatívy troch morí sa týka energetiky. Jedným z najdôležitejších je terminál LNG na ostrove Krk na Jadrane pri pobreží Chorvátska; stavba terminálu bola dokončená koncom roku 2020. Medzi ďalšie projekty patrí plynovod Poľsko-Litva (GIPL), ktorý spojí tri pobaltské republiky a rozšíri ich prístup k európskej plynovodnej sieti, a tiež plynovod Bulharsko-Rumunsko-Maďarsko (BRUA), ktorý bude dodávať rumunský plyn z Čierneho mora do Európy.
Proti investíciám z Číny

Pokiaľ ide o pokusy zvrátiť rast čínskeho vplyvu, tak organizátorov projektu troch morí obzvlášť znepokojuje iniciatíva ’’17+1’’ zameraná na rozšírenie čínskych investícií v strednej a východnej Európe. V marci 2021 Litva oznámila, že zo skupiny ’’17+1’’ vystúpi, a vyzvala ostatných členov EÚ, aby nasledovali jej príklad.

Ako uvádza jeden zo spoluautorov správy, hlavný poradca britského parlamentu George Byczinsky, „ako súčasť globálnej stratégie po brexite potrebuje Spojené kráľovstvo nájsť spôsoby, ako posilniť svoje silné postavenie v Európe, a nedovoliť potenciálnym protivníkom zmeniť európsku mapu. Veľvyslanci z 12 krajín 3SI zdieľajú pozíciu Londýna ohľadne silnejšej transatlantickej hospodárskej únii ... Účasť na medzinárodných iniciatívach, akou je iniciatíva troch morí, ukáže, že hoci Spojené kráľovstvo z Európskej únie vystúpilo, Európu neopustilo... Navyše posilnenie 3SI prinesie zlepšenie komunikácie s najbližšími spojencami Spojeného kráľovstva, zároveň jej zaistí rýchlo, spoľahlivo a efektívne reagovať na vznikajúce výzvy a krízy.
Anglosaská Európa

Iniciatíva troch morí sa spolu s NATO stáva ďalšou platformou na rozšírenie vplyvu anglosasov na európskom kontinente. Staré geopolitické centrá západnej Európy - Nemecko a Francúzsko - pritom riskujú, že sa ocitnú na periférii, ak Londýn urobí ďalší krok k tomu, čo  tvorcovia jeho zahraničnej politiky nazývajú „globálnou Britániou“.

Británia potrebuje tisíce vodičov, poslanec navrhuje využiť Afgáncov a dať im do rúk nákladné autá
Vláda Borisa Johnsona plánuje naplniť dopyt po vízach pre 5 tisíc zahraničných vodičov, napriek tomu, že kvôli koronavírusovým blokádam bolo mnoho Britov bez práce. Vysoký predstaviteľ konzervatívcov navrhuje využiť Afgáncov, píše portál... Čítať ďalej
27 | 09 | 2021 | Diana Zaťková