Británia je už len krok k tomu, aby z palúb jej lodí štartovali bezposádkové lietadlá (video)
01 | 10 | 2021 I Ivan Brožík

Britská lietadlová loď HMS Prince of Wales vypustila drony z jej letovej paluby. Kráľovské námorníctvo totiž začína skúmať používanie technológie bez posádky na lietadlových lodiach triedy Queen Elizabeth.


"Drony s pevnými krídlami-nazývané QinetiQ Banshee Jet 80 štartovali z letovej paluby lietadlovej lode, aby otestovali, ako by mohli byť použité na výcvik personálu počas obrany plavidla v prípade leteckého útoku." Informuje web navyrecognition.com.
Malý, rýchly, nenápadný

Bezpilotný stroj Banshee vyzerá ako malé stíhacie lietadlo, môže sa dostať až do hladiny 25 000 stôp ( pozn. red.HD - cca 7600 metrov), kĺzať sa tesne nad vlnami a letieť rýchlosťou až 400 uzlov (asi 740 km/h).

Na radare je ťažké ho odhaliť, je veľmi podobný útočiacej rakete - a preto je pre námorníkov realistickou alternatívou nácviku boja  proti leteckým hrozbám.



 
Zatiaľ iba demonštrácia

Tieto bezpilotné lietadlá by mohli ako súčasť výzbroje niesť lietadlové lode Kráľovského námorníctva a poskytovať operačný výcvik skupinám kdekoľvek na svete. To im umožní vykonávať na požiadanie cvičenia protivzdušnej obrany na testovanie a zdokonaľovanie reakcií.

HMS Prince of Wales je prvou loďou kráľovského námorníctva, ktorá nesie tieto drony na demonštračné účely, keď sa presúva k oblasti operačného nasadenia.
Za málo peňazí veľa muziky

"Skutočne existuje potreba lacného dronu, akým je Banshee, ktorý dokáže replikovať celý rad hrozieb na oblohe a poskytnúť testovacie podmienky pre budúce užitočné zaťaženie," povedal veliteľ Rob Taylor, vedúci leteckého testovania a analýz Royal Navy. .

Demonštrácia s HMS Prince of Wales sa zamerala na to, ako je možné dron a súvisiace podporné vybavenie vrátane odpaľovacieho zariadenia integrovať do všeobecne rušnej prevádzky lode a letovej paluby. Píše web navyrecognition. com.

(Medzititulky red. HD.)

Poľsko sa stalo prvou krajinou EÚ, ktorá nakúpila turecké drony
Poľsko odsúhlasilo nákup 24 útočných bezpilotných lietadiel z Turecka. Poľsko sa stalo prvým štátom EÚ a členom NATO, ktorý podpísal takúto dohodu s Ankarou, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 05 | 2021 | Lukáš Leca