USA: Zomrela mníška, ktorá sa v roku 2012 vlámala do jadrového komplexu
18 | 10 | 2021 I Ivan Mihale/ TASR

Vo veku 91 rokov zomrela americká mníška a mierová aktivistka Megan Riceová, ktorá sa dostala do pozornosti médií po tom, ako bola v roku 2014 odsúdená na 35 mesiacov väzenia za vlámanie sa do jadrového komplexu. V pondelok o tom informovala agentúra AP.


"Sestra Megan prežila svoj život s láskou plnou akcie a zápalu," povedala vedúca kongregácie Carroll Julianová. "Jej odhodlanie vybudovať mierový a spravodlivý svet bolo neochvejné a nezištné," dodala Julianová.

Hanba Sulíkovi! Náš pavilón v Dubaji je úbohý!
Ináč ako hanbou a nezvládnutou prezentáciou našej krajiny sa to nazvať nedá! Zatiaľ, čo iné pavilóny na výstave Expo 2020 v Dubaji žiaria, ten slovenský pozostáva z jednej Sulíkovej izby s autom a staveniska! Minister hospodárstva to opäť... Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Diana Zaťková


Sestra Riceová zomrela na kongestívne srdcové zlyhanie (CHF) 10. októbra. O jej smrti informovali až po ôsmich dňoch. V roku 2014 ju americký súd odsúdil na takmer tri roky väzenia za to, že v roku 2012 spolu s dvoma ďalšími aktivistami prenikla do jadrového zariadenia Oak Ridge v štáte Tennessee. V čase incidentu mala 82 rokov. Predstavitelia amerických bezpečnostných úradov síce vyhlásili, že nehrozilo žiadne riziko, že by sa protestujúci mohli dosať k materiálom, ktoré možno odpáliť alebo z nich vyrobiť špinavú bombu, ale vlámanie vyvolalo otázky o bezpečnostných opatreniach v Národnom bezpečnostnom komplexe Y-12. V zariadení sa v tom čase nachádzali hlavné americké zásoby obohateného uránu vhodného na výrobu jadrových bômb. Po incidente museli komplex zatvoriť, bezpečnostné sily museli podstúpiť nový výcvik a vymenené boli aj firmy zabezpečujúce ochranu. Riceová v záverečnej reči na procese požiadala sudcu, aby jej udelil doživotné väzenie.

"Prosím vás, nebuďte ku mne zhovievavý. Zostať vo väzení do konca života by bol ten najväčší dar, aký by ste mi mohli dať," uviedla v roku 2014 mníška. Zároveň dodala, že "Boh ju použil na to, aby upriamila pozornosť verejnosti na jadrové zbrane", a svoje preniknutie do jadrového komplexu vnímala ako zázrak. Riceová za sprievodu Michaela Walliho a Grega Boertjeho-Obeda, ktorých súd poslal na 62 mesiacov do väzenia, prestrihli tri ploty a dostali sa k skladovaciemu bunkru za 548 miliónov dolárov. Zavesili tam transparenty, natiahli policajnú pásku označujúcu miesto zločinu a kladivom odbili malý kus z budovy.

Romana Tabak šokuje! Milí novinári, nevenujte sa mojej sukni ale kanalizácii
Prsty na jednej ruke by nestačili, aby sme nimi poukázali na "všetky kroky vedľa", pani poslankyne za hnutie OĽaNO, Romany Tabak. Jedno faux pass strieda ďalšie. Ale! Miesto toho, aby si naštudovala protokol, kritizuje novinárov, ktorí na jej... Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová