Na Haiti uniesli 15 amerických misionárov a ich príbuzných
17 | 10 | 2021 I Ivan Mihale/ TASR

Na Haiti uniesli približne 15 amerických misionárov a ich rodinných príslušníkov. Zadržiavajú ich členovia ozbrojeného gangu neďaleko haitskej metropoly Port-au-Prince, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na miestny bezpečnostný zdroj.


V unesenej skupine pozostávajúcej z 15 až 17 osôb je aj niekoľko detí. Členovia gangu už niekoľko mesiacov páchajú krádeže a únosy v oblasti medzi Port-au-Prince a Dominikánskou republikou.

Americká vláda sa k správe o únose misionárov odmietla vyjadriť. Zdôraznila však, že bezpečnosť občanov USA v zahraničí je jednou z jej hlavných priorít.

Za prvých deväť mesiacov tohto roka bolo na Haiti zaznamenaných viac než 600 únosov. Vlani v rovnakom období ich bolo hlásených 231, uvádzajú miestni aktivisti.

Táto ostrovná krajina sa už roky nachádza v hlbokej politickej a ekonomickej kríze, ktorú ešte prehĺbilo júlové zavraždenie prezidenta Jovenela Moiseho.

Ruské námorníctvo odstrašilo americkú vojnovú loď pri pokuse vplávať do jeho teritoriálnych vôd (VIDEO)
Ruskí námorníci boli donútení "odstrašiť" americký raketový torpédoborec USS Chafee, pretože smeroval k narušeniu námorných hraníc vo vodách uzavretých pre vojenské cvičenia, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 10 | 2021 | Lukáš Leca