Deťom chýba pohyb, vitamíny a prirodzená imunita, zhodujú sa lekári v tom, prečo je veľa detí chorých
17 | 10 | 2021 I Jozef Uhlarik

Problémom súčasných detí je aj to, že majú oslabenú imunitu a sú preto náchylnejšie na najrozličnejšie respiračné choroby. Mnohým chýba nielen pohyb na čerstvom vzduchu, ale i prísun vitamínov cez rozličné ovocie, zeleninu či polievky. A tak sa nemožno čudovať, že sú často, a niekedy aj vážne, choré.


Starosti s imunitou detí a tým následne aj rozličnými chorobami, pre ktoré končia v nemocnici nemajú iba lekári na Slovensku, ale aj v susedných Čechách. Ako informuje portál tn.nova.cz problémy sú až také, že niektorým tamojším nemocniciam dochádzajú lôžka na detských oddeleniach. Deti totiž čoraz častejšie trápi respiračné ochorenia, s ktorými kvôli závažnejšiemu priebehu musia byť hospitalizované.
Deti sa na čerstvom vzduchu nehýbu a nestretávajú so svojimi rovesníkmi

Problémom oslabenej imunity je aj podľa českých lekárov to, že sa na čerstvom vzduchu nehýbu a nestretávajú so svojimi rovesníkmi. Prichádza jeseň, s ním chladnejšie počasie a po návrate do škôl sa medzi deťmi začal objavovať kašeľ, nádcha a zvracanie. Plné detské oddelenie eviduje napríklad Všeobecná fakultná nemocnica v Prahe. „Evidujeme nárast detských pacientov a prevládajú ochorenia respiračného pôvodu,“ prezradila hovorkyňa nemocnice Martina Voráčková.

Zdravie: Počas jesene treba jesť polievky a sezónne ovocie so zeleninou
Teplé nápoje, polievky i sezónne ovocie a zelenina by mali byť súčasťou jedálnička počas jesene. Odporúča to nutričná terapeutka zvolenskej nemocnice Ľubomíra Fraňová. TASR o tom informovala Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú... Čítať ďalej
11 | 10 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR


Detských pacientov pribúda aj v nemocnici v pražskom Motole. „Pacientov s respiračnými infekciami bakteriálnej i vírusovej etiológie chodí v posledných dňoch naozaj veľa, ale kapacitne to zatiaľ zvládame,“ skonštatovala hovorkyňa motolskej nemocnice Hana Frydrychová.

Podľa nej sa nemocnica snaží pacientov po zlepšení klinického stavu čo najskôr prepustiť do domácej starostlivosti. Uvoľní sa tak lôžková kapacita pre ďalšie príjmy. Lôžkové kapacity sa plnia v Ústeckom kraji. Vo všetkých siedmich nemocniciach je zaplnenia detských lôžok okolo osemdesiatich percent. „Ide často o pneumónie, bronchitídy, laryngitídy či gastroenteritídy. Detské oddelenia sú takmer zaplnené,“ uviedla Jana Mrákotová, hovorkyňa Krajskej zdravotnej.

Obézni ľudia majú vyššie riziko infekcie novým koronavírusom
Svetová zdravotnícka organizácia považuje nadhmotnosť či obezitu za rizikový faktor vážneho až kritického priebehu respiračného ochorenia COVID-19, spôsobeného novým koronavírusom. Čítať ďalej
10 | 04 | 2020 | TASR

Deti sa príliš nestretávali a neposkytovali si medzi sebou zdroje infekcie

Podobnú situáciu hlási aj Brno. „Na lekárskej službe prvej pomoci je enormný nárast pacientov,“ informoval Petr Dominik, primár Detskej nemocnice Brno. Viac detských pacientov eviduje aj Pardubický kraj. Na štyroch detských oddeleniach je ich oproti normálu hospitalizovaný dvojnásobný počet. Desiatky detí s respiračnými chorobami lieči aj nemocnica v Jihlave. Naopak v Sokolove v Karlovarskom kraji nárast detských pacientov neevidujú. Podobná situácia panuje aj v nemocnici v Kroměříži.

Dôvodom, prečo sú teraz deti chorľavejšie podľa lekárov je aj dlhá dištančné výučba. Niektoré prípady končili dokonca až na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Deti majú tak závažné dýchacie ťažkosti, že im lekári podávajú cez masku kyslík a liečivá. „Deti sa príliš nestretávali, neposkytovali si medzi sebou zdroje infekcie a prejavilo sa to určite znížením ich imunity,“ vysvetlil Petr Dominik, primár z Detskej nemocnice v Brne.

Školská lekárka bije na poplach: Viacero detí po očkovaní trpí ochorením srdca (VIDEO)
23 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová