Vlašský orech poskytuje výživu mozogu, chráni aj srdce
16 | 10 | 2021 I TASR
Vlašské orechy sú vhodné pre chorých na srdce, obsahujú totiž mastné kyseliny. Tvoria primárny zdroj energie pre srdcové bunky a vitamín B1 podporuje svalové funkcie.

Pravidelná konzumácia orechov tiež výrazne prispieva k zlepšeniu pamäte a pomáha zlepšovať mozgové funkcie. Podľa TAS to na sociálnej sieti uviedol Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava hlavné mesto.

Orechy pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu, riziko arteriosklerózy a infarktu. "Sú veľmi prospešné pre ľudí trpiacich cukrovkou pre ich nízky obsah uhľohydrátov a vysokej nutričnej hodnote. Mali by ich preto pravidelne konzumovať hlavne ľudia, ktorých trápia srdcovo-cievne ochorenia. Pri hrozbe infarktu alebo po jeho prekonaní," vysvetlil RÚVZ.

Heger začína chápať? Alebo zase opakuje naučené frázy?
16 | 10 | 2021 | Ján Papuga


Viaceré výskumy dokázali, že pravidelná konzumácia orechov aspoň za hrsť denne znižuje riziko infarktu až o polovicu. Štúdia u seniorov zas potvrdila, že pravidelná konzumácia orechov výrazne prispieva k zlepšeniu pamäte. Pomáha zlepšovať mozgové funkcie, môže pomáhať v spomalení progresu Alzheimerovej choroby. "Sú teda významnou potravou pre mozog, najmä pre ich obsah esenciálnych mastných kyselín, leticínu, fosforu a vitamínu B6," vymenoval RÚVZ.

Vlašské orechy zlepšujú duševnú výkonnosť a navracajú rovnováhu nervovej sústavy, a preto by ich mali jesť hlavne študenti a duševne pracujúci ľudia, ktorých trápi depresia, stres a podráždenosť. "Vlašské orechy obsahujú bioaktívne látky ako sú fytosteroly, gamatoferol, omega 3 mastné kyseliny a rôzne antioxidačné polyfenoly, ktorým sa pripisujú protirakovinové účinky," dodal RÚVZ.

Nemocnice majú výdatnú posilu - nových lekárov!
Pandémia preriedila rady lekárov a zdravotníkov. O tom sa hovorí už dlhší čas. Tiež nie je tajomstvom, že situácia je kritická. Mnohí si po druhej vlne konečne vybrali dovolenky. Iní svoju profesiu na čas opustili a mnohí už pracujú v zahraničí,... Čítať ďalej
16 | 10 | 2021 | Eka Balašková