ESET zasahuje svojimi chápadlami všade, kde ide o biznis
15 | 10 | 2021 I Aneta Leitmanová
ESET sa za posledné roky dosť výrazne vyfarbil. Nielenže sa potvrdilo zasahovanie oligarchov z ESET-u do politiky,
Denník N ako politický nástroj propagandy oligarchov z ESETu
Do Denník N vstúpila v roku 2014 oligarchická skupina ESET. ESET v roku 2016, cez jedného zo svojich majiteľov začal podporovať novovzniknutú stranu Progresívne Slovensko. Denník N odvtedy masívne pretláčal progresívcov ale aj Kisku. Stále sa však... Čítať ďalej
22 | 12 | 2020 | Aneta Leitmanová
sa aj ich financovanie denníka N. Výsledok ich machinácií v slovenskej spoločnosti momentálne zažíva krajina každý deň.


Najnovšie sa ESET rozhodol svojimi peniazmi ovplyvňovať vedu na Slovensku. V sobotu 16. októbra 2021 sa uskutoční už tretí ročník Eset Science Award. Akcia, ktorá sa chce pýšiť tým, ako oligarchovia z ESET-u podporujú vedu a vedeckých pracovníkov.
Nejde však len o filantropiu

Uplynulé obdobie totiž vynieslo tému vedy a s ňou spojeného výskumu do popredia spoločenského záujmu. Viac ako 22 percent respondentov radí vedcov medzi tri najdôležitejšie povolania pre našu spoločnosť.
Celé by to mohlo byť veľkolepé predstavenie podpory vedy a výskumu, ak by nemalo vážne trhliny. Hlavný denník si všimol niekoľko zvláštností v tohtoročných nomináciách. Pozoruhodnou nomináciou Eset Science Award 2021 v kategórii Výnimočná osobnosť je totiž pán Imrich Barák. V rokoch 2019 a 2020 pôsobil ako hodnotiteľ samotnej súťaže.

Takáto nominácia nevrhá vôbec dobré svetlo na transparentnosť hodnotenia celej súťaže. Neobstojí tu ani argument, že pán Imrich Barak bol Vedcom roka 2020. Jeho vedeckú odbornosť nemožno spochybňovať. Pochybným sa javí iba to, že jeden človek sa v súťaži zúčastňuje ako hodnotiteľ, odrazu sa však objaví aj ako jeden z ocenených. Buď to na Slovensku už nemáme žiadnych iných vedcov, alebo celý projekt Eset Science Award je iba pofidérnym podnikom niekoľkých zbohatlíkov.

Štát a občania doslova padajú na hubu, kým fešáci si betónujú moc (Ivan Brožík)
Niekto je unavený z toho, že nedokáže uživiť rodinu a deti, iný z toho, že ho "politika nebaví". Niekto sa snaží prežiť od výplaty k výplate a iný sa sťažuje na dezilúzie a fňuká, že "to, do čoho išiel, si predstavoval inak". Niekomu sa rúca firma,... Čítať ďalej
30 | 09 | 2021 | Ivan Brožík

Kočner, ESET, politika a veda

Môže sa to však vnímať aj tak, že táto vedecká šaráda pod patronátom nedôveryhodného ESET-u a jeho politicky aktívnych oligarchov prestáva oslovovať popredne vedecké osobnosti slovenskej akadémie. Nedôveryhodnosť samotného ESET-u je totiž na Slovensku vnímaná už dosť jednoznačne. Jeho reputácia utrpela najmä vtedy, keď boli zverejnené úryvky z takzvanej Kočnerovej Threemy. Vrhli totiž dlhé tiene pochybností nad etickosťou a legálnosťou konania dvoch zakladateľov spoločnosti ESET.

Jedným z dôvodov, prečo akademická obec nedôveruje ESET-u a jeho oligarchom, môže byť spôsobená pravdepodobne aj citeľný poškodením reputácie generálneho riaditeľa spoločnosti pána Richarda Marka. Ten sa totiž výrazne politicky angažuje na pôde Slovenskej technickej univerzity (STU), kde pôsobí ako člen správnej rady. Ako zástupca ESET-u už takpovediac naštval väčšinu akademickej obce STU, keď sa politicky angažoval vo voľbách dekana fakulty či samotného rektora univerzity.

Chobotnica moci svojimi chápadlami práve prehĺta Slovensko ako štát i ako našu vlasť
Osmonohy sú dvojžiabré hlavonožce. Alebo, ľudovo, chobotnice s ôsmimi chápadlami. Súčasná moc u nás má ešte stále svojich viac ako 75 poslaneckých chápadiel. Parlament má za slúžku, ktorá odfajkúva jej zvrátené zámery a pod stôl zametá... Čítať ďalej
08 | 10 | 2021 | Ivan Brožík

Politické chápadlá ESE-Tu na akademickej pôde

Averzia Richarda Marka a vedeckých osobností STU sa pravdepodobne priamo prejavila aj v nomináciách na Eset Science Award 2021. Medzi finalistami vedeckých kategórií by ste márne hľadali zástupcu STU. Vyzerá to tak, že táto univerzita nemá vedcov. Pritom STU má len na dvoch fakultách informatiky tie najprestížnejšie študijné odbory. STU je zároveň najväčšou technickou univerzitou na Slovensku.

Situáciu zachraňuje iba nominácia povereného prorektora Maximiliána Strémyho v kategórii Výnimočný vysokoškolský pedagóg. Uvidíme, ako pri finálnom vyhodnotení Eset Science Award 2021 dopadne táto nominácia, keďže pán Richard Marko ostáva zatiaľ členom správnej rady STU. Aspoň takto si môže napraviť osobnú reputáciu v prostredí akademickej obce.

So zhoršovaním samotnej reputácie spoločnosti ESET a takýmto netransparentným vyhodnocovaním ich súťaže pravdepodobne ťažko zvráti trend znižovania atraktívnosti spolupráce s ESET-om pre akademikov. Tento trend pri dnešnej nálade v spoločnosti pravdepodobne nezlepší ani účasť nobelistu Kipa Thorna a ani záštita prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá sa ani pri takejto vedeckej príležitosti ešte stále nedištancuje od silne podozrivých plagiátorských ministrov Gröhlinga a Matoviča.

Ľudové milície v radoch niektorých titulov hlavného prúdu
Ľudové milície, komunistami nazývané aj „ozbrojená päsť robotníckej triedy“, boli robotnícke bojové jednotky, ktoré vytvorila Komunistická strana Československa. Na Slovensku vznikli už 21. februára 1948 pri príprave komunistického prevratu v... Čítať ďalej
14 | 10 | 2021 | Ivan Brožík