Ako dopadla Biela palica včera na našich cestách?
15 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Včerajšiu dopravno-bezpečnostnú akciu Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) v spolupráci s Policajným zborom SR sme avizovali aj my na našich stránkach. Akcia Biela palica prebehla úspešne a tak z tlačovej správy ÚNSS pre vás vyberáme pár informácií.


Aj biela palica má "svoj" deň
Medzinárodný deň bielej palice si pripomíname každoročne 15. októbra. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska v spolupráci s Políciou Slovenskej republiky už niekoľko rokov organizuje dopravno-bezpečnostnú akciu. Výnimkou nebude ani tento... Čítať ďalej
12 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Menej tímov ako pred dvoma rokmi

Môže za to, ako inak, pandemická situácia. V roku 2019 sa zapojilo 50 miest na 55 priechodoch. „Žiaľ, zhoršujúca sa situácia v regiónoch spôsobila, že naši figuranti spolu s hliadkami dopravnej polície boli napokon v 33 mestách a na 38 priechodoch po celom Slovensku.“ hovorí Ivana Frčová, hlavná koordinátorka Dňa bielej palice.
Nedbanlivosť, alebo nevedomosť?

Nevidiaci svoj úmysel prejsť cez cestu dá vodičom na vedomie niekoľkosekundovým zdvihnutím bielej palice do vodorovnej polohy. Väčšina vodičov aj zastaví, no sú aj takí, čo tak neurobia. "Aj preto je dobré," konštatuje plk. PhDr. Tomáš Vrábel z Odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru, "že sme mohli byť opäť v teréne a znovu vodičom vysvetliť, ako konať v súlade so Zákonom o cestnej premávke i solidárne voči ľuďom so zrakovým postihnutím.“

Ako z filmu! Presný plán ako oklamať štát. V hlavných úlohách Imrecze aj Makó
15 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová

Nitriansky kraj príjemným rekordérom

Čísla ukazujú, že na signál figuranta nezastavilo 19,6 % vodičov. Oproti roku 2019 ide o mierne zhoršenie, v ňom totiž vodiči dosiahli v celkových výsledkoch 18,8 %. Jeden príjemný rekord tento ročník predsa len zaznamenal. V Nitrianskom kraji nezastavilo nevidiacemu len 7,1 % vodičov. Štatisticky najhorším je Bratislavský kraj, v ktorom až 27,2 % vodičov odignorovalo signalizáciu figuranta. 26,2 % zaznamenali v Trnavskom kraji, o čosi nižšie číslo, 25,2 %, získal Košický kraj. Prešovský kraj získal 19,7 %, v tesnom závese je kraj Banskobystrický so ziskom 19,4 %. Trenčiansky a Žilinský kraj skončili s takmer totožným výsledkom, 13,7 % a 13,8 %.

Deň bielej palice