Nórsko: Pri útoku muža s lukom zomrelo päť osôb, ďalšie dve sú zranené
14 | 10 | 2021 I TASR

Najmenej päť ľudí prišlo o život a ďalší dvaja utrpeli zranenia pri stredajšom útoku v nórskom meste Kongsberg. Páchateľom bol muž ozbrojený lukom a šípmi, ktorého zadržala polícia. Počet obetí na životoch a zranených potvrdila polícia, informovali agentúry DPA a AP.


Dve zranené osoby sú hospitalizované na jednotke intenzívnej starostlivosti, podľa vyjadrenia polície však pravdepodobne nie sú v ohrození života. Je medzi aj policajt mimo služby, píše AP.
 Útočil sám

Šéf miestnej polície Öeyvind Aas bez bližších podrobností uviedol, že zatknutiu páchateľa predchádzala "konfrontácia" s políciou. "Muža sme zadržali... z informácií, ktoré teraz máme, usudzujeme, že muž útočil sám," povedal Aas. Polícia po ďalších útočníkoch nepátrala, uvádza DPA.

Polícia zatiaľ motív útoku nezistila, terorizmus však nevylúčila.

Novinári účelovo mlčia, nie sú nezávislí. Aj v zahraničí
Yahoo! News 26. 9. 2021 zverejnili zarážajúcu správu, v ktorej sú podrobne popísané „tajné bojové plány americkej CIA“ proti WikiLeaks. Vrátane tajných plánov na zabitie alebo únos vydavateľa Juliana Assangea počas jeho azylu na ekvádorskom... Čítať ďalej
13 | 10 | 2021 | Ján Papuga

Muža zadržali 30 minút po nahlásení

Na útočníka, pohybujúceho sa v centre mesta a strieľajúceho z luku do ľudí, bola polícia upozornená o 18.13 h miestneho času. Muža zadržala o vyše 30 minút neskôr (o 18.47 h), uvádza agentúra AFP.  Následne ho previezla na policajnú stanicu do neďalekého mesta Drammen. Nijaké ďalšie podrobnosti o ňom však nezverejnila.
Solbergová označila útok za "príšerný"

Dosluhujúca nórska premiérka Erna Solbergová označila útok za "príšerný". Obdobne sa vyjadril aj Jonas Gahr Störe, ktorý ju má na poste predsedu vlády nahradiť už vo štvrtok, pričom útok označil za "krutý a brutálny čin".

V meste Kongsberg na juhovýchode Nórska žije približne 28.000 ľudí. AFP s odvolaním sa na políciu uvádza, že útok sa odohral na viacerých miestach v centre mesta. Polícia po ňom vyzvala obyvateľov, aby nevychádzali zo svojich domov a uzavrela niekoľko štvrtí.

Američania a ich spojenci zaplnili loďami Tchajwanskú úžinu, Rusi prišli ukázať svoje námorníctvo
Ruská korveta Gremjaščij, sprievodné ponorky a remorkér priplávali, aby sa zapojili do nateraz iba symbolického boja o Tchaiwan. V blízkosti ostrova je momentálne 17 vojnových lodí zo Spojených štátov a ich šiestich spojeneckých... Čítať ďalej
13 | 10 | 2021 | Milan František