Američania stále neprekonali "šialené" sovietske torpédo, útočiace pod vodou rýchlosťou 200 uzlov
14 | 10 | 2021 I Milan František

Americký portál 19FortyFive píše, že sovietskym inžinierom sa podarilo dosiahnuť nevídanú rýchlosť pod vodou vďaka použitiu superkavitácie. Portál zverejnil materiál, v ktorom obdivuje sovietske a ruské vysokorýchlostné torpédo „Škval“.


Vo svete, kde fyzika zaručila, že väčšina lodí a podvodných zbraní nie je schopná dosiahnuť rýchlosť nad 50 uzlov, sa ruským inžinierom podarilo dosiahnuť až neskutočný prelom v rýchlosti..
Torpédo, ktoré prežilo svoju vlasť

Autori píšu, že torpédo, ktoré bolo prísne utajené, sa stalo známym až po skončení studenej vojny. Torpédo VA-111 „Škval“ je schopné vyvinúť šialenú rýchlosť pod vodou - 200 uzlov, čo je ekvivalent 375 km / h.
Publikácia 19FortyFive naznačuje, že také rýchlosti dosiahli sovietski inžinieri vďaka použitiu superkavitácie.
Princíp bubliny

Okolo torpéda sa vytvorí plynová bublina, ktorá sa pohybuje pod vodou v maximálnej hĺbke 30 metrov, čo znižuje odpor voči pohybu. Autori poznamenávajú, že ruské námorníctvo je v súčasnosti jediným na svete, ktoré je vybavené takýmito zbraňami. USA sa podobným vývojom zaoberajú od roku 1977, ale nedokázali dosiahnuť úspech.
Pod vodou ho nikto nezastaví

Torpedo „Škval“ funguje nasledovne: najskôr sa dostane do cieľovej oblasti maximálnou rýchlosťou a potom spomalí, aby spresnilo súradnice cieľa. Také torpéda však majú aj nevýhody. Napríklad zvýšenú hlučnosť, ktorá neumožňuje normálne fungovať jeho vnútornému sonarovému vybaveniu. Napriek tomu, ako píše 19FortyFive, nikto ešte nemá také zariadenia, ktoré sú schopné zachytiť ruský Škval.

(medzititulky red. HD.)

Americkú diplomaciu mimoriadne "vyrušujú" ruské Poseidony
Ministerstvo zahraničných vecí USA vyjadrilo znepokojenie nad sfunkčnením systémov Poseidon v ruských ozbrojených silách Ruskej federácie. Čítať ďalej
14 | 11 | 2020 | Ivan Brožík