Výskum najzávažnejšej choroby pokračuje. Pacient s rakovinou sa uzdravil
13 | 10 | 2021 I Ján Papuga
Lekárom v Londýne sa podarilo vyliečiť z rakoviny nevyliečiteľne chorého, informujú tvnoviny.sk. Je to dobrou správou v boji proti skutočne ťažkej chorobe s vysokou úmrtnosťou.

Londýnsky Inštitút pre výskum rakoviny prišiel s novou imunoterapeutickou liečbou, ktorá môže zachrániť aj doteraz nevyliečiteľne chorých. Uvádza to na základe svojej štúdie na pacientoch s rakovinou hlavy a krku. Jedného z nich sa úplne podarilo zbaviť nádorov.

Rakovina - choroba, ktorá "kosí" aj mladých
Rakovina. Strašiak, ktorého sa bojí každý. Veď všetci sme z okolia, či už svojej rodiny, alebo z médií počuli, aká náročná je starostlivosť o onkologického pacienta. Napriek tomu (alebo práve preto?) treba o nej hovoriť. Je iné, keď rakovinu... Čítať ďalej
13 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Kombinácia niekoľkých imunoterapeutických liekov

Pacientom podávali kombináciu niekoľkých imunoterapeutických liekov. Spustili tým reakciu imunitného systému, ktorý zaútočil na rakovinotvorné bunky. To spôsobilo zmenšenie nádorov a v niektorých prípadoch dokonca aj ich zmiznutie.

Kombinácia liekov Nivolumab a Ipilimumab predĺžila v pacientom život v priemere o tri mesiace. Jeden 77-ročný účastník však bol napríklad vyliečený úplne. „Jeho nádor úplne zmizol po niekoľkých týždňoch liečby,“ uviedol inštitút.
Výsledky sú sľubné

Štandardne sa pritom títo pacienti liečia agresívnymi chemoterapeutickými liekmi, ktoré majú nepríjemné vedľajšie účinky.

„Sú to sľubné výsledky. Vďaka nim môžeme lepši vybrať pacientov, ktorí budú čo najviac profitovať z tejto imunoterapeutickej liečby,“ povedal výkonný šéf londýnskeho Inštitútu pre výskum rakoviny Kristian Helin.

Po Covide sa niektorým bývalým onko-pacientom vrátila rakovina. Lekári už tušia prečo
„Ide napríklad o prípady žien, ktoré boli po liečbe rakoviny prsníka úplne zdravé, aj desať až osemnásť rokov. A keď prišli po prekonaní Covidu, už mali metastázy,“ povedala profesorka Petra Tesařová z onkologickej kliniky Všeobecnej fakultnej... Čítať ďalej
10 | 06 | 2021 | Petra Demková