Výdavky na zdravotníctvo nebudú dostatočné, tvrdia organizácie v rezorte
12 | 10 | 2021 I Ivan Mihale/ TASR

Celkové výdavky na zdravotníctvo v budúcoročnom návrhu rozpočtu by sa mali vyšplhať približne na 6,4 miliardy. Organizácie pôsobiace v zdravotníctve však tvrdia, že financií nebude dostatok, čo povedie k prehlbovaniu krízy v tomto sektore. Na spoločnej tlačovej konferencii kritizovali aj rozhodnutie znížiť platbu za poistencov štátu o 232,5 milióna eur.


"Rozpočet pre zdravotníctvo počíta s výdavkami v celkovej sume okolo 6,38 miliardy eur, čo je medziročný nárast o 411 miliónov eur. Počíta s úsporou 484 miliónov eur, čo je viac, ako dofinancuje oproti rozpočtu oproti roku 2021," povedal prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth s tým, že suma za poistencov štátu sa zníži na 1,1 miliardy eur. Kritizuje, že plán počíta napríklad s veľkými úsporami na špecializovanej ambulantnej starostlivosti.

Prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR Tomáš Malatinský, prezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko, prezident Asociácie polikliník a zdravotníckych zariadení (APZZ) Štefan Zelník aj prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP) Jaroslava Orosová sa zhodli v tom, že neustále znižovanie platieb za poistencov štátu ide proti všetkým vyhláseniam vlády, ktorá tvrdila, že chce zvyšovať kvalitu zdravotníctva.

Varujú, že prípadným znížením platieb za poistencov štátu dôjde v zdravotníctve ku kolapsu. Chýbajúce financie spôsobia podľa nich odchod zdravotníckeho personálu do okolitých štátov, zanikanie oddelení v nemocniciach a realizovať sa nebude môcť ani optimalizácia nemocničnej siete, na čo napokon podľa prezidenta ANS doplatí pacient.

Šéfka ZAP doplnila, že stúpa vek zdravotníkov a pacienti už teraz majú problémy nájsť si nových lekárov. Odložená zdravotná starostlivosť spôsobuje, že sa znižuje počet novodiagnostikovaných pacientov. Práve odložená zdravotná starostlivosť spôsobí ďalšie zvýšenie nákladov, keďže pacienti prichádzajú v neskorších štádiách svojej diagnózy a liečba bude nákladnejšia.
Zástupcovia zdravotníckeho sektora tiež zdôraznili, že kým okolité štáty v čase pandémie zvýšili finančné prostriedky pre zdravotníctvo, jedine na Slovensku je to naopak. Kým platba za poistencov štátu bude v susednom Česku na úrovni 77 eur, na Slovensku to bude 31 eur.

Napriek arogantnému výsmechu a mediálnemu lynču diskusia o covide bude!
Iniciatíva Hovorme spolu sa preslávila tým, že by chce otvoriť širokospektrálnu diskusiu odborníkov o covid 19 a o opatreniach proti tejto chorobe. Autormi iniciatívy sú bratia Matyinkovci, ktorí sa venujú hudbe. To bolo aj príčinou ich výsmechu:... Čítať ďalej
12 | 10 | 2021 | Ján Papuga