Rodina z USA tvrdí, že ich maloleté deti dostali omylom vakcínu proti Covidu namiesto vakcíny proti chrípke
12 | 10 | 2021 I Lukáš Leca

Štvorčlenná rodina z Indiany tvrdí, že boli omylom zaočkovaní proti Covid-19 po tom, čo sa dostavili na očkovanie proti chrípke, informuje portál RT.


Alexandra a Joshua Price z Indiany pre miestne médiá uviedli, že oni a ich dve malé deti mali naplánované očkovanie proti chrípke 4. októbra. Avšak namiesto toho im omylom podali vakcíny proti koronavírusu. Napriek tomu, že pre deti mladšie ako 12 rokov to nie je schválené. Rodina Priceovcov tvrdí, že ich štvor- a päťročnému dieťaťu boli podané dávky ako pre dospelého.

Právny zástupca rodiny Daniel Tuley poskytol miestnym médiám zdravotné karty, podľa ktorých dostala rodina zlé vakcíny. Karty zobrazujú mená a dátumy narodenia pre každého člena rodiny - vrátane dvoch detí, narodených v rokoch 2016 a 2017. Dodáva sa, že dostali očkovaciu látku od Pfizeru v mieste očkovania Walgreens.

Karty uvádzajú, že pôvodne sa išli zaočkovať v presvedčení, že dostanú vakcínu proti chrípke. Avšak o niečo neskôr boli informovaní zamestnancom spoločnosti Walgreens, že došlo k chybe.

"Zo spoločnosti Walgreens mi zavolali, že došlo k zámene. Nedostali sme očkovaciu látku proti chrípke," povedala Alexandra pre NBC. „Čo to znamená pre moje deti? Hneď som si pomyslela,“ dodala.

Guvernér Texasu zakázal všetkým subjektom vyžadovať očkovanie proti covidu
Texaský republikánsky guvernér Greg Abbott v pondelok oznámil, že zakázal všetkým subjektom v tomto americkom štáte vyžadovať od zamestnancov či spotrebiteľov povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Informovali o tom agentúry AFP a... Čítať ďalej
12 | 10 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR


Matka potom priviedla deti k pediatrovi a bolo jej povedané, že boli zistené niektoré nezrovnalosti. "Kardiológ povedal, že naša dcéra má vyšší krvný tlak, ako by si želala," povedala Alexandra a dodala, že "náš syn mal tachykardiu", čo je odkaz na abnormálne rýchly srdcový tep.

Nie je jasné, či tieto príznaky mali nejaký vzťah k očkovacím látkam, aj keď zdravotnícki úradníci vyjadrili obavy zo zvýšeného rizika srdcových problémov, najmä u mladších príjemcov očkovania proti Covid. Správy o nežiaducich reakciách sú však zriedkavé.

Ruský fond priamych investícií odmietol tvrdenia denníka The Sun ako lož
Ruský fond priamych investícií (RFPI), ktorý zodpovedá za marketing vakcíny Sputnik V v zahraničí, rozhodne odmietol, že by pri jej vývoji bol použitý vzorec vektorovej vakcíny Vaxzevria ukradnutý spoločnostiam Oxford/AstraZeneca.RFPI súčasne... Čítať ďalej
12 | 10 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR