Kto a kde nás okráda? Gazprom predáva plyn Európe za tretinu jeho aktuálnej ceny
10 | 09 | 2021 I Ivan Brožík

Niekto sa na súčasnej situácii dobre nabaľuje. Ruský exportér plynu do Európy ho predáva za 220 dolárov za tisíc kubíkov. V Európe však redistribučná cena plynu od Gazpromu včera dosiahla rekordných 700 dolárov za také isté množstvo. Pripadá vám byť marža vo výške asi 65 percent normálna? Inak povedané, niekto v Európe okráda aj slovenských podnikateľov a domácnosti. A to priam nechutne.


Rusko je triedny nepriateľ číslo jeden pre súčasnú Európu, vrátane predstaviteľov Slovenska. Čosi ako červené súkno pre býka. Avšak, ak sa dá na jeho strategických surovinách zarobiť, tak nikto neváha ani sekundu. Pripomína to inými slovami portál srspol.sk. Príkladom je cena plynu od Gazpromu.
Úžernícke predraženie

Vysoké ceny plynu v Európe sú nastavené vďaka zlej politike predchádzajúceho zloženia Európskej komisie, oznámil to ruský prezident Vladimír Putin po rokovaní s bieloruským lídrom Alexandrom Lukašenkom. Ruský prezident pripomenul, že na voľnom trhu v Európe plyn stojí 650 dolárov za tisíc kubíkov.

"Na základe dlhodobých kontraktov a podľa nášho princípu vytvárania cien Gazprom za takú cenu nepredáva. A tí, ktorí s nami v Európe uzavreli dlhodobé kontrakty, si môžu len rátať zisky a radovať sa, inak by museli platiť 650. Gazprom do Nemecka predáva za 220. Každopádne to tak bolo nedávno. S rastom cien ropy porastie aj táto cena. " dodal Putin.
Rekord redistribútorov

Cena plynu na európskom trhu vo štvrtok  10. 9. prekonala rekordných 700 dolárov za tisíc kubíkov. Minulý rekord bol prekonaný v stredu. Cena kontraktu vtedy dosiahla 670 dolárov. V utorok ceny prevýšili 660 dolárov.

Podľa analytikov je táto situácia spojená s nízkymi zásobami paliva v európskych zásobníkoch kvôli predchádzajúcej chladnej zime. Redakcia HD na to v článku upozorňovala už pred mesiacom.
Dostavba plynovodu

Predstavitelia Nord Stream 2 AG  zdôraznili, že októbrové spustenie plynovodu Nord Stream 2 prispeje k uspokojeniu dlhodobých potrieb na energetickom trhu Európskej únie v oblasti dodávok zemného plynu. V rámci projektu bude možné zabezpečiť spoľahlivé a bezpečné dodávky už na základe rozumných ekonomických podmienok.

Natíska sa odpoveď na otázku, prečo tak mnohým prekážala a doteraz prekáža druhá vetva Nord Streamu. Zlodeji budú mať zúžené operačné pole.

Politikom s ich príjmami je fuk, že nás v zime čakajú extrémne ceny plynu
Hádajú sa o moc, o peniaze, o imidž. Presadzujú svoje menej či viac šialené nápady. A vyhadzujú naše peniaze doslova do kanála. Pritom si vôbec nevšimli varovanie, ktoré sa týka nás všetkých. Čakajú nás v zime extrémne ceny plynu. Im je to však... Čítať ďalej
09 | 08 | 2021 | Ivan Brožík