Mikas sa na pondelok vyspal TAKTO. Prehľad zmien, ktoré nás čakajú
10 | 10 | 2021 I Ivan Mihale

Ani počasie na horách sa nemení rýchlejšie ako Mikasove vyhlášky. Epidemiologická situácia sa príchodom jesene opäť zhoršuje a denne pribúda takmer dve tisíc nových prípadov. Od pondelka už mali byť štyri okresy čierne, nakoniec len pribudnú červené a bordové.


V akom bude ten váš a čo sa bude meniť?


Podľa covid automatu medzi čierne okresy mali patriť Čadca, Stará Ľubovňa, Bardejov a Svidník.Týmto okresom reálne hrozilo opätovné zatváranie prevádzok, zákazu vychádzania, povinnosť rúšok v exteriéri a dokonca aj plne očkovaným ľudom by sa výrazne obmedzila kvalita života. Regionálni hygienici sa však rozhodli, že ešte počkajú, či sa prejavia prísnejšie nastavené opatrenia.



Oranžové okresy

V oranžovej farbe budú okresy Banská Štiavnica, Bratislava I-V, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Komárno, Malacky, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Prievidza, Šaľa, Senec, Topoľčany, Trnava, Turčianske Teplice.
Červené okresy

V prvom stupni ohrozenia - červené okresy - budú Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Brezno, Bytča, Dolný Kubín, Gelnica, Ilava, Kežmarok, Krupina, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Myjava, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Prešov, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Sabinov, Senica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Trebišov, Trenčín, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Žilina, Zlaté Moravce, Zvolen.
Bordové okresy

V druhom stupni ohrozenia, ktorý zodpovedá bordovej farbe, budú okresy Bardejov, Čadca, Detva, Humenné, Košice I-IV, Košice-okolie, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Ružomberok, Skalica, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník.

"Bol to môj syn. A oni ho zavraždili." A nastúpili mediálne hyeny...
10 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová


Porál Pluska prináša prehľad zásadných zmien, ktoré od pondelka 11.10. prichádzajú:
Koniec hodín pre seniorov

Hodiny vyhradené pre seniorov a osoby ZŤP sa s účinnosťou od 11. októbra rušia. Doteraz bolo potrebné, aby „seniorské hodiny“ vyčlenili prevádzky v bordových a čiernych okresoch v režime „základ“. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, upravujúcej činnosť prevádzok.
Očkovanie kontrolujú od 12 rokov

Medzi kompletne zaočkované osoby sa pre potreby vyhlášky podľa ÚVZ považujú deti do 12 rokov a 2 mesiacov veku. Lehota bola podľa úradu stanovená tak, aby osobe vo veku 12 rokov po očkovaní uplynul potrebný čas, pri ktorom je predpoklad, že sa v tele stihne vytvoriť dostatočná hladina ochranných protilátok.
Kontrola zákazníkov

Explicitne sa uvádza, že pri vstupe do prevádzky je povinné zvoliť si režim, mať o tom na viditeľnom mieste oznámenie a zabezpečiť vstup do priestorov len účastníkom v zvolenom režime (základ, OTP, kompletne zaočkovaní).
Jeden režim na podujatiach

Pre zhoršujúcu sa pandemickú situáciu na Slovensku bude zakázané kombinovanie rôznych režimov pre jedno hromadné podujatie.
Do práce aj pozitívni

Pracovníci zariadení sociálnych služieb (ZSS) sa budú môcť v nevyhnutných prípadoch starať o klientov aj po pozitívnom teste na ochorenie COVID-19. Nesmú však mať príznaky ochorenia.
Kratšia karanténa

Dĺžka karantény po vstupe do SR sa skráti pri jej bezpríznakovom priebehu zo 14 na desať dní. Karanténu možno ukončiť aj negatívnym výsledkom PCR testu vykonaného najskôr v piaty deň.

TAKTO chce OĽaNO pomáhať ženám? Matky nemôžu sprevádzať deti v nemocnici!
A máme tu ďalší rozkol v koalícii! Tentoraz je dôvodom návrh zákona, aby dieťa mohlo mať v nemocnici pri sebe aj sprevádzajúcu osobu. Do vlasov si skočili poslanci z SaS a OĽaNO. Čítať ďalej
10 | 10 | 2021 | Diana Zaťková