TAKTO chce OĽaNO pomáhať ženám? Matky nemôžu sprevádzať deti v nemocnici!
10 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

A máme tu ďalší rozkol v koalícii! Tentoraz je dôvodom návrh zákona, aby dieťa mohlo mať v nemocnici pri sebe aj sprevádzajúcu osobu. Do vlasov si skočili poslanci z SaS a OĽaNO.



Vraj to u nás nie je možné!

S nápadom prišla bývalá členka Za ľudí Vladimíra Marcinková, ktorá v súčasnosti pôsobí v klube SaS. Za jej návrh však hlasovalo iba 30 poslancov, píše portál ereport.sk.


"Kolegyne a kolegovia z OĽaNO práve odmietli posunúť do druhého čítania návrh zákona, ktorý by zaručoval rodičom byť pri dieťati v nemocnici," okomentovala situáciu na sociálnej sieti saskárka a predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Janka Bittó Cigániková

„Odporcovia môjho zákona sa obhajujú, že je to aj tak v slovenských podmienkach nemožné. Ja sa pýtam, či je to možné všade v Európe, len u nás nie?“ rozčuľuje sa Marcinková.

Doležal na rovinu: Načo hovoriť o smart doprave, keď ešte nemáme ani diaľnicu z Bratislavy do Košíc!
Je smiešne hovoriť o smart doprave, keď na Slovensku nemáme hotovú ani základnú infraštruktúru. Presne takto sa vyjadril minister dopravy a výstavby Andrej Doležal počas diskusie na Tatra Summite v paneli o doprave. Čítať ďalej
10 | 10 | 2021 | Diana Zaťková

Z kolegov je v šoku

„Som z mojich kolegov v parlamente v šoku, priznám sa. Zároveň však ďakujem tým pár jednotlivcom, ktorí napriek nevôli väčšiny, podporili môj návrh. Veľmi si vašu podporu vážim,“ dodala mladá politička.

Jej slová sa však evidentne dotkli niektorých poslancov z OĽANO. „Vladka, bola si oboznámená ministrom, že zákon nepodporí, nakoľko je aktuálne nevykonateľný a požiadaná, aby si ho stiahla,“ upozornila ju poslankyňa za OĽANO Lucia Drábiková, ktorá tvrdí, že zrejme Marcinkovej chýba trpezlivosť.
Samé klamstvá

„Minister ma nikdy nepožiadal, aby som zákon stiahla! Samé klamstvá. 9. júla mi dal súhlas predložiť zákon do parlamentu, rovnako tak koaličná rada, aj zdravotnícky výbor. Toto je čisté klamstvo a nič iné než politická pomsta,“ tvrdí Marcinková.

Na obrázku môže byť text

Zdroj: FB/Janka Bittó Cigániková

Obyčajní ľudia však trvajú na tom, že zákon by nebol vykonateľný, pretože v nemocniciach je nedostatok miest. Rovnako upozorňujú, že deti do troch rokov majú nárok na sprievod.
Nemáme na to

Monika Kozelová z OĽANO tvrdí, že nemocnice by museli dobudovať sociálne zariadenia. „A na to v čase stúpajúcej krivky pandémie jednoducho nemáme,“ argumentuje.

Marcinkovej sa zastal okrem Bittó Cigánikovej aj kolega Marián Viskupič. „Som presvedčený, že benefity prítomnosti rodiča počas liečby dieťaťa výrazne prevyšujú akékoľvek problémy, ktoré môžu nastať a sú v zákone riešiteľné, odkázal.

Chmelár: Varujme našich bratov a sestry za Moravou, vydali sa slovenskou cestou
10 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová