Chmelár: Varujme našich bratov a sestry za Moravou, vydali sa slovenskou cestou
10 | 10 | 2021 I Gabriela Fedičová
Výsledky volieb v Čechách podľa Eduarda Chmelára predstavujú čistú katastrofu nielen pre českú ľavicu.  Profesor zdôrazňuje, že Česko smeruje k politickej nestabilite. Výsledkom parlamentných volieb v Čechách sa venuje v príspevku na sociálnej sieti. 

Jednoduché to v Čechách po skončení parlamentných volieb podľa Eduarda Chmelára nebude. Politológ upozorňuje, že politika nie je matematika s nulovým súčtom, ale šachová partia, v ktorej víťazia hráči rozmýšľajúci na niekoľko ťahov dopredu.  "Musím sa usmievať nad bohorovnými tvrdeniami niektorých analytikov alebo bývalého českého ministra financií Miroslava Kalouska, ktorý považuje za hotovú vec, že vládnuť bude víťazné zoskupenie Spolu plus koalícia Piráti a STAN," píše Chmelár.

Bilbord Za ľudí v Košiciach: Vodu kázať, víno piť?
Primátor mesta Košice Jaroslav Poláček pokračuje v odstraňovaní nelegálnych reklamných nosičov - bilbordov. Týmto činom chce eliminovať vizuálny smog v uliciach mesta a tak vo štvrtok spílili okrem iného aj dva bilbordy na mestskom pozemku na... Čítať ďalej
09 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Najdôležitejším prvkom je prezident republiky Zeman

Chmelár upozorňuje, že prezident Zeman nie je bezradná bábka ako na Slovensku, ktorá sa bojí urobiť aj to, čo je nevyhnutné a na čo má právo. A ako príklad uvádza : "odmietnuť vymenovanie Igora Matoviča za ministra financií".

"Miloš Zeman je stará mazaná líška, ktorý svoje právomoci využíva často až na hrane ústavy. A má stále možnosti, ako vymenovaniu novej pravicovej vlády zabrániť alebo ho aspoň skomplikovať, oddialiť a počkať si, či Babiš dokáže kúpiť zopár hlasov," vysvetľuje Chmelár. Čo podľa Chmelára vôbec nebude nemožné.

Dôležité je podľa Chmelára nezabúdať ani na to, že novú vládu by malo tvoriť až päť strán. Tie sa podľa neho dokážu zhodnúť vari len na dvoch veciach. "Na neoliberálnej deregulácii, škrtoch v sociálnej oblasti a na zvyšovaní zbrojenia," píše. 

Rakúsky kancelár Kurz po škandále rezignoval. Naši vládni šašovia by sa na niečo také nezmohli
09 | 10 | 2021 | TASR

Nastupujú nové riziká a nestabilita, ktorá môže Česko výrazne oslabiť

Voľby v Čechách podľa Chmelára prekreslia politickú mapu. "Prinášajú koniec systému štandardných politických strán. A zmenu mocenských pomerov vo Visegrádskej štvorke, čo iste vyhovuje Bruselu," vysvetľuje Chmelár. Podľa prognóz profesora v neľahkých časoch, ktoré nás čakajú nastupujú nové riziká a nestabilita, ktorá môže Česko výrazne oslabiť. "Propagandistické reči lídra Pirátov Ivana Bartoša, že Česi vo voľbách skoncovali s oligarchickým vládnutím, sú do popuku, ak si rozoberieme, kto tvorí koalíciu Spolu," vysvetľuje.

V závere dodáva, že nové zoskupenie bude visieť na dredoch Ivana Bartoša a je veľmi neisté, dokedy vydrží. Česká politická scéna sa podľa Chmelára posúva výrazne doprava. "Porazených je príliš veľa. Nové mocenské bloky vymazali nielen komunistov a sociálnych demokratov, ale zásluhou babráckych Pirátov aj politický stred. Akoby sa naši bratia a sestry za Moravou vydali slovenskou cestou. Asi sme ich pred ňou mali dostatočne varovať. Hra sa ešte len začína," končí príspevok profesora Chmelára.

Krok Varšavy k Polexitu ukazuje, že EÚ je starý Sovietsky zväz oblečený v západných šatách (Paul A. Nuttall)
Komentár Paula A. Nuttalla (Russia Today) Čítať ďalej
09 | 10 | 2021 | Diana Zaťková