Berlínsky múr v Nitre
09 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Berlínsky múr je symbolom rozdelenia Európy a studenej vojny. Od 13. augusta1961 do 9. novembra1989 rozdeľoval mesto Berlín na východnú časť patriacu do východoeurópskeho, socialistického bloku a západnú časť patriacu do západoeurópskeho, demokratického bloku.


Fragmenty po celom svete

Keďže je táto stavba jedným zo symbolov studenej vojny, na jej pripomienku sú jej fragmenty rozmiestnené na osemnástich miestach sveta. Jeden z nich stojí aj v Bratislave pred Úradom vlády. Od dnešného rána môžeme jeden z fragmentov vidieť aj v Nitre. 


Kam chce primátor Hattas Nitru dokopať?
https://www.hlavnydennik.sk/2021/10/04/dochodcovia-sa-ozyvaju-matovic-kde-si-s-tou-tabulkou-teraz-ktoru-rivieru-si-mame-vybrat/ Čítať ďalej
04 | 10 | 2021 | Eka Balašková


Krutá bilancia

Za 26 rokov svojej existencie si Berlínsky múr pri útekoch vyžiadal minimálne 238 ľudí. Niektorí vykrvácali kvôli tomu, že ich stráž zranených nechala ležať v oblasti strážnych pásov bez pomoci vykrvácať. Podľa dnešných odhadov bolo za nepovolené opustenie republiky alebo pokus o útek (§ 213 trestného zákonníka NDR) odsúdených okolo 75 000 občanov s trestami odňatia slobody do dvoch rokov (v ťažších prípadoch do päť rokov)


Snahy od roku 2014

Čaká sa ešte na posledný "kúsok" múru, ktorý k inštalácii chýba. Panely budú súčasťou pripomienky obetí komunizmu. Jeho garantmi sú nový architekt mesta Nitry Viktor Šabík a úsilie pomôcť tejto iniciatíve vyvinul aj hovorca Nitrianskej diecézy Tibor Ujlacký, ktorý sa pre eReport vyjadril: „Mal som zvláštny pocit, keď som sa mohol dotknúť betónových panelov, ktorých sa v minulosti dotkli ruky tých, čo za nimi, keď ich preliezli na úteku za slobodou, namiesto slobody našli smrť zastrelením bez výstrahy. Bolo ich minimálne 139.”


Denisa Saková: Vláda chce odvolávať ľudí z funkcií, ignoruje aj podmienky Európskej komisie (video)
"Vláda chce bezdôvodne odvolávať ľudí z funkcií, čím ignoruje aj podmienky Európskej komisie." Citát Denisa Saková. Exministerka dodáva, že "už počas môjho pôsobenia na ministerstve vnútra bolo jednou z podmienok Európskej komisie odpolitizovať... Čítať ďalej
09 | 10 | 2021 | Ivan Brožík