Predstavujeme Stiletto, alebo "dronolapku" amerického námorníctva (video)
08 | 10 | 2021 I Ivan Brožík

Nejde o bojovú loď, ale skôr o plávajúcu dronolapku.. Platformu na testovanie nových námorných bojových techník a technológií. Americké námorníctvo sa domnieva, že ide o veľmi významný krok v boji proti stále rastúcej hrozbe leteckých  prostriedkov bez posádky. Zaujímavým faktom je, že systém, ktorý bol testovaný na palube Stiletta, DroneSentry-X, nie je americký. Systém je vyrobený austrálskou obrannou spoločnosťou DroneShield.


"DroneShield vo svojom bulletine tvrdí, že systém testovaný na palube Stiletta „preukázal celkovú schopnosť detekcie, rozsah detekcie a zapojenia, prevádzkyschopnosť v pohybe v rôznych podmienkach a účinnosť proti rojom dronov, vrátane širokej škály bezpilotných robotických hrozieb. " O článku v spomínanom médiu píše web topwar.ru.

Bohužiaľ nie je zverejnené, čo bolo myslené „hrozbou roja dronov“, to znamená, či išlo o skutočne organizovaný roj bezpilotných lietadiel alebo sa len pracovalo proti viacerým dronom súčasne.

Americké námorníctvo testuje nový torpédoborec
Americké námorníctvo testuje dizajn torpédoborca ​​novej generácie. Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Ivan Brožík

Stačí jeden tablet

Stiletto bolo vybavené modulom DroneSentry-X, ktorý bol umiestnený na streche kormidelne. DroneShield píše, že systém používa „vstavané senzory na detekciu a narušenie útoku dronov v akejkoľvek rýchlosti“ a „je vhodný pre mobilné operácie, sledovanie na mieste a misie “. Na ovládanie systému stačí tablet.


Jednoduchý princíp - rušenie signálu

Spoločnosť tvrdí, že systém používa umelú inteligenciu na analýzu okolitého RF prostredia a identifikáciu potenciálne nepriateľských dronov. Akonáhle systém identifikuje špecifické rádiové signály používané týmito dronmi, automaticky spustí interferenciu v pásmach, kde boli signály detekované.

DroneShield tvrdí, že DroneSentry-X má detekčný dosah viac ako 2 km.

Oleg Vornik, generálny riaditeľ spoločnosti DroneShield, v oficiálnom oznámení uviedol, že DroneSentry-X úspešne prešiel všetkými testami na palube plavidla M80 Stiletto, a dodal, že komplex bol testovaný nielen na efektívny boj proti dronom, ale aj odskúšaný na mori v prostredí, ktoré nie je vo vzťahu k elektronike práve najprívetivejšie.
Niekoľko slov o Stilette

Stiletto vzniklo ako vysokorýchlostná loď so zníženou viditeľnosťou pre jednotky špeciálnych operácií. Dnes patrí loď do strediska Carderock Naval Surface Warfare Center v Little Creek vo Virgínii a má štatút námornej testovacej jednotky.

Trup v tvare písmena M spoločnosti Stiletto bol navrhnutý tak, aby znižoval radarovú viditeľnosť plavby, odpor a akustický podpis plavidla.

Stiletto je najväčšia kompozitná loď postavená pre americké námorníctvo. To naznačuje, že čln je v dosahu radaru ľahký, odolný a nenápadný. Plus špeciálny  má špeciálny profil vyrobený technológiou stealth.
Stovka na hladine

Štyri motory s výkonom 1650 koní každý zrýchli loď na rýchlosť asi 100 km / h. Cestovný dosah Stiletta je asi 700 míľ, užitočné zaťaženie až 37 ton. Posádku tvoria traja ľudia. Na loď s dĺžkou 25 metrov a výtlakom 60 ton - celkom málo.

Pointa je, že Stiletto lietajúce rýchlosťou 90 km / h nijako nevzbudí pozornosť sledovacích systémov.

Testovanie systému schopného neustáleho monitorovania prostredia, detekcie a ničenia či presnejšie dezorientácie malých lietajúcich dronov je teda slušným krokom vpred vo výzbroji námorníctva.

(Medzititulky red. HD.)

Americké námorníctvo otestovalo dve balistické rakety Trident II s predĺženou životnosťou
Americké námorníctvo úspešne otestovalo dve balistické rakety Trident II D5LE. Boli odpálené v rámci vopred naplánovaného testu, ktorý nasledoval po kontroverznej dohode spoločnosti AUKUS s cieľom vybaviť Austráliu vlastnou flotilou ponoriek... Čítať ďalej
19 | 09 | 2021 | Lukáš Leca