Britániu zasiahla (nielen) energetická kríza
06 | 10 | 2021 I Vladimír Prochvatilov

V Británii vypukla energetická kríza. Pokles objemu elektriny vyrobenej z vetra v dôsledku bezveterného počasia, rekordný skok cien plynu a pokusy spomaliť spustenie plynovodu Nord Stream 2 spôsobili rýchly nárast cien elektriny. Kvôli rastúcim cenám plynu a elektriny hrozí Britským ostrovom prudký nárast cien potravín.


"Chudobné britské domácnosti budú túto zimu a budúcu jar čeliť kríze životných nákladov a to preto, že sociálna dávka sa zníži o 20 libier týždenne a ceny potravín a účty za elektrinu sa v dobe prudkého poklesu príjmov zvýšia o niekoľko stoviek libier ročne.“ - píše Financial Times.
Najviac utrpia chudobné rodiny

Rast životných nákladov, podľa výpočtov tejto publikácie, najviac postihne najchudobnejšie rodiny, pravdepodobne dostanú takzvanú univerzálnu pôžičku (príspevok pre najchudobnejších) a iné výhody, veľká časť ich príjmov pôjde na potraviny, plyn a elektrinu.
Energetické spoločnosti bankrotujú

Energetická kríza zasiahla celý britský priemysel. 22. septembra dve britské spoločnosti, Avro Energy a Green Supplier, oznámili zastavenie prevádzky kvôli rekordným cenám plynu. Prvá zásobovala 580 tisíc domácností, druhá 250 tisíc. Celkový počet domácností v krajine postihnutej vlnou bankrotov energetických spoločností sa priblížil k jeden a pol miliónu. V spoločnosti Green Supplier hovoria: „Rekordné veľkoobchodné ceny energií vedú k tomu, že jej hodnota presahuje prahovú úroveň. To znamená, že Green, ako aj všetci ostatní dodávatelia energie, predáva energiu spotrebiteľom so stratou.“ Energetické spoločnosti PFP Energy a Money Plus Energy zásobujúce asi 100 000 domácností odišli z trhu už skôr.
Prudký rast cien

Podľa údajov analytickej spoločnosti ICIS sa v Británii cena za megawatthodinu od začiatku augusta zvýšila takmer trikrát a od septembra 2020 takmer sedemkrát na 331 EUR. Podľa portálu MarketWatch sa burzová cena za megawatthodinu v špičke zvýšila na 2 500 libier.
Pripravujú sa núdzové opatrenia

Britský minister energetiky Kwasi Kwarteng vystupujúc v Dolnej snemovni uviedol, že úrady už pripravujú núdzové opatrenia pre prípad "nepredvídaných okolností".

Ďalší problém: mäsový priemysel v Spojenom kráľovstve čelí akútnemu nedostatku preňho tak potrebného oxidu uhličitého, potom ako rastúce ceny plynu prinútili americkú spoločnosť CF Industries zastaviť výrobu oxidu uhličitého v dvoch veľkých britských závodoch na výrobu hnojív.
Nedostatok mrazených potravín

V Británii pozastavilo prevádzku niekoľko závodov na výrobu suchého ľadu a v supermarketoch je nedostatok mrazených potravín, predovšetkým mäsa. Niektorým britským závodom na spracovanie mäsa dôjdu zásoby suchého ľadu v priebehu niekoľkých dní, čo bude mať za následok zastavenie výroby.
Problémy s importom energie

Krízu, ktorú Spojené kráľovstvo zažíva na pozadí slabej prevádzky veterných elektrární v bezveternom septembri a prudkého nárastu cien plynu, zhoršilo dodávky elektriny z Francúzska, píše Bloomberg. A Francúzsko je najväčším dodávateľom elektriny do Spojeného kráľovstva. Dodávky elektriny idú po dne kanála La Manche dvoma káblami. Jeden z nich, IFA-1, bol pri požiari poškodený a funkčný bude najskôr v polovici októbra. Druhý kábel nie je poškodený, ale preteká ním iba tisíc megawattov energie - o polovicu menej ako cez prvý.

Ak dodávky elektriny z Francúzska nebudú obnovené v plnom rozsahu, Briti budú v zime čeliť výpadkom elektriny.
Vláda musí odvetvie dotovať, inak neprežije

Financial Times uvádza, že najväčšie britské energetické spoločnosti požadovali, aby vláda vytvorila „zlú banku“ (badbank), do ktorej je potrebné naliať niekoľko miliárd libier na zachránu odvetvia a zabezpečenia elektriny miliónov domácností. „Zlú banku“ štát zvyčajne vytvorí v čase krízy, prevedú sa tam finančné prostriedky potrebné na stabilizáciu konkrétneho odvetvia, ktoré sa následne odpíšu. Inými slovami, hovoríme o znárodnení strát energetickeho sektoru.
Čiastočne je spoluvinník aj EÚ

Bloomberg za dôvod zvýšenia cien plynu a elektriny označuje aj „sprísnenie klimatickej politiky Európskej únie“. MarketWatch k tomu pridáva vlnu horúčav, ktorá narušila prácu veterných turbín, nedostatok dodávok z USA v dôsledku zničenia rafinérií hurikánmi a nedostatok dodávok plynu z Ruska.

Vynútenie takzvaného energetického prechodu spôsobilo, že britský energetický sektor je kriticky závislý od poveternostných podmienok. Chladná zima vyčerpala zásoby plynu v podzemných zásobníkoch v Európe a pred novou vykurovacou sezónou objemy zásob plynu klesli na najnižšiu úroveň za posledných päť rokov. Stabilný pokoj v moriach obmývajúcich severnú Európu do polovice septembra znížil podiel elektriny vyrobenej veternými farmami v Británii na 4,9%, priemerná ročná miera za rok 2020 pritom bola 18%.
Návrat k uhliu

Britský národný prevádzkovateľ elektrizačnej sústavy National Grid ESO sa už zaviazal pokryť náklady troch ostávajúcich uhoľných spoločností v krajine, len aby tie zvýšili výrobu elektriny.

Nemožno ignorovať ani nový mechanizmus cenotvorby na modré palivo, ktorý zaviedla Európska únia. Ceny plynu boli tradične viazané na cenu ropy, ale európske orgány trvali na tom, aby boli ceny plynu tvorené na základe burzového princípu bez ohľadu na situáciu na trhu s ropou.
Kríza nadobúda celoeurópsky rozmer

Energetická kríza nie je hrozbou len pre Spojené kráľovstvo. Amos Hochstein, hlavný poradca prezidenta USA pre energetickú bezpečnosť, varuje: ak sa situácia nezlepší, v mnohých európskych krajinách nemusí byť dostatok plynu ani na vykurovanie obytných budov. Rast cien elektriny navyše povedie k prudkému nárastu cien potravín a hnojív, varuje Bloomberg.
Slepí europoslanci

Neschopní ovplyvniť prírodné sily, ale tiež neochotní vzdať sa "energetické prechodu’’, europoslanci vyzvali Európsku komisiu, "aby okamžite začala vyšetrovanie možnej manipulácie trhu zo strany Gazpromu, ktorá mohla viesť k zvýšeniu cien zemného plynu v Európe." Britská tlač je tiež plná podobných obvinení voči Rusku. A skutočnosť, že Rusko si dôsledne plní svoje záväzky voči dodávkam plynu do Európy, sa neberie do úvahy.
Blokovanie nového plynovodu je kontraproduktívne

Za týchto podmienok môže Európu zachrániť iba urýchlené uvedenie plynovodu Nord Stream 2 do prevádzky.