Turci kupujú od Rusov najmodernejšie zbrane. Američania zúria!
02 | 10 | 2021 I Lukáš Leca

Turecký nákup ruských protilietadlových raketových systémov S-400 nemá nič spoločné s podkopávaním NATO, ale bol logickým dôsledkom toho, že Washington odmietol dovoliť Ankare nákup amerického raketového systému Patriot, informuje portál RT.


Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pre denník The New York Times povedal, že Ankara má právo rozhodovať sa, od koho nakúpi zbrane.

"Kupujeme si vlastné zbrane," uviedol Erdogan. Tiež vysvetlil, že generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg aj bývalý prezident Donald J. Trump podporovali právo Turecka na vlastné rozhodnutia. Ak by však Washington predal Turecku systém protiraketovej obrany Patriot, Turecko „by nemuselo kupovať systémy S-400,“ vysvetlil.

Patriot je rovnako ako S-400 mobilný protilietadlový zbraňový systém. Portál The Economist ho kedysi označil za „jeden z najlepších“, ktorý sa v súčasnosti vyrába.

USA a Rusko viedli v Ženeve "plodné rozhovory" o obmedzení zbrojenia
Ruskí a americkí diplomati viedli vo štvrtok v Ženeve za zatvorenými dverami rozhovory, ktoré obe strany opísali ako konštruktívne. Išlo o najnovšie kolo diskusií zameraných na zmiernenie mnohých napätí medzi oboma svetovými jadrovými mocnosťami,... Čítať ďalej
01 | 10 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR


Napriek tomu, že Turecko je členom NATO, ktoré je vedené USA, pri mnohých príležitostiach hľadalo pomoc v Rusku. Moskva a Ankara majú komplikovaný vzťah poznačený pravidelnými nezhodami a spoluprácou. Napríklad napriek predaju lietadiel S-400 sa v súčasnosti nachádzajú na opačných stranách sýrskej občianskej vojny, kde Moskva podporovala prezidenta Bašára Asada.

V stredu sa Erdogan stretol so svojim ruským náprotivkom Vladimirom Putinom v Soči na pobreží Čierneho mora. Len niekoľko dní predtým turecký vodca povedal novinárom v Istanbule, že sa snaží nadviazať vzťahy s Moskvou po rozhovoroch s americkým prezidentom Joeom Bidenom v OSN, ktoré nedopadli najlepšie.

"Diskusie s pánom Bidenom nedosiahli očakávaný výsledok," uviedol Erdogan. Turecký prezident tiež obvinil Washington predovšetkým z toho, že v boji proti terorizmu nerobí dosť.

Neuveriteľné: V Nemecku súdia za spoluúčasť na vraždení 96-ročnú dôchodkyňu!
Dobehla ju minulosť. V Nemecku posadili za mreže 96-ročnú dôchodkyňu. V mladosti však nebola žiadne neviniatko. Na jej brutalitu zaplatilo asi10-tisíc ľudí vlastným životom. Čítať ďalej
01 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik