Jesť alebo kúriť?! Túto otázku si kladie milióny ľudí
02 | 10 | 2021 I Ján Papuga
Milióny ľudí z Veľkej Británie sa musia rozhodnúť, či budú jesť, alebo kúriť. V čase stupňujúcich sa problémov vláda premiéra Johnsona rozhodla o rekordnom škrtaní sociálnych dávok, informoval portál hnonline.sk.

Rady pred čerpacími stanicami, bitky vodičov, vojaci rozmiestnení po celej krajine, pokračujúca pandémia, hnijúce potraviny, to je podľa servera The New York Times obraz súčasnej Británie. Radosť zo zrušenia opatrení proti COVID- 19 netrvala dlho. Počty nakazených rástli, ale bilancia hospitalizovaných a mŕtvych klesla.

Palivovú krízu spôsobil nedostatok vodičov nákladných automobilov, kvôli ktorej sa musela zatvoriť tretina čerpacích staníc. Nedostatok benzínu je globálny problém. K tomu sa pridružilo stúpanie cien energií a potravín.

Británia potrebuje tisíce vodičov, poslanec navrhuje využiť Afgáncov a dať im do rúk nákladné autá
Vláda Borisa Johnsona plánuje naplniť dopyt po vízach pre 5 tisíc zahraničných vodičov, napriek tomu, že kvôli koronavírusovým blokádam bolo mnoho Britov bez práce. Vysoký predstaviteľ konzervatívcov navrhuje využiť Afgáncov, píše portál... Čítať ďalej
27 | 09 | 2021 | Diana Zaťková


Nedostatok pracovných síl

Na nedostatok pracovných síl dlhodobo upozorňovali vedúci predstavitelia priemyselných odvetví v rámci celého hospodárstva. Nielen vodičov nákladných automobilov, ale aj zberačov ovocia, mäsiarov, čašníkov, zdravotníkov. Dôsledkom sú aj prázdne regály v obchodoch, zvyšujúce sa ceny a vývesky upozorňujúce na hľadanie pracovných miest. Spracovatelia mäsa dokonca vyzvali vládu, aby im dovolila najímať väzňov.

Jednou z príčin tejto situácie je aj brexit a spôsob ako sa realizoval. To viedlo k odchodu európskych pracovníkov, čo posilnila ešte pandémia. Z Británie odišlo 1,3 milióna cudzincov. Konzervatívci napriek tomu ubezpečovali verejnosť, že sa netreba obávať. Tvrdili, že dôvodom ich neschopnosti konať bola vlastne snaha prinútiť spoločnosti, aby platili viac britským zamestnancom namiesto toho, aby sa spoliehali na lacnú zahraničné silu. Dodatočná ponuka vlády v podobe 5000 dočasných víz pre vodičov z krajín EÚ prišla príliš neskoro.

Chmelár: Migračná kríza v Európe? Riešením nie je pustiť ich sem, ale okamžite zastaviť vojny, dodávky zbraní...
"Dlhodobo presadzujem, že riešením nie je pustiť ich sem, ale okamžite zastaviť vojny na Blízkom východe a v severnej Afrike. Ihneď zastaviť dodávky zbraní do týchto oblastí. Urýchlene investovať do sociálnej, ekonomickej a environmentálnej... Čítať ďalej
10 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová


Konzervatívcov ich cynizmus neohrozí

Konzervatívci sa nepostarali o rodiny v núdzi. Tri milióny domácností nemajú dostatok paliva a musia sa rozhodnúť, či budú jesť alebo kúriť. To môže zhoršiť zamýšľané zvýšenie hornej hranice cien energií. Boris Johnson, konzervatívny premiér, však tvrdí, že dal britskému konzervativizmu vľúdnejšiu tvár.

Jeho vláda však nevľúdne ukončila program, ktorý kompenzoval ľuďom až 80 % strát príjmov počas pandémie. A v októbri znížia všeobecnú sociálnu dávku. Práve v čase krízy. Ide pritom o najväčšie zníženie sociálnych dávok v britských dejinách a odhaduje sa, že ďalšieho pol milióna ľudí posunie pod hranicu biedy, vrátane 200-tisíc detí. Johnson pravdepodobne neponesie následky, jeho vláda sa opiera o parlamentnú väčšinu. Zvyšok krajiny už také šťastie mať nebude.