Prepustili Petra Sch. a štyroch vyšetrovateľov NAKA
01 | 10 | 2021 I Ivan Mihale/ TASR

Krajský súd v Bratislave prepustil v piatok z väzby bývalého povereného šéfa Úradu inšpekčnej služby Petra Scholtza a štyroch vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Podľa senátu je ich trestné stíhanie neopodstatnené. Informoval o tom hovorca krajského súdu Pavol Adamčiak. Ide o vyšetrovateľov Jána Čurillu, Milana Sabotu, Pavla Ďurka a Štefana Mašinu.


Keďže ide o neverejné zasadnutie, nie sú na ňom prítomné procesné strany - obvinení ani ich obhajcovia, ani dozorový prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave, píšu Hospodárske noviny.

"Predmetná vec - sťažnosti obvinených a prokurátora, bola na odvolací súd v Bratislave predložená na rozhodnutie 24. septembra," uviedol hovorca krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. V zmysle Trestného poriadku je zákonná lehota na rozhodnutie päť pracovných dní od predloženia veci na rozhodnutie.

Blaha drží Žilinkovi palce. Nevzdávajte sa!
Nevzdávajte to, pán generálny prokurátor. Za spravodlivosť! Ako píše na sociálnej sieti poslanec za Smer-SD Ľuboš Blaha, už druhý deň v parlamente bojujú proti útokom koaličných pročkov na Maroša Žilinku. Čítať ďalej
01 | 10 | 2021 | Diana Zaťková


Petra Scholza zobral sudca pre prípravné konanie Okresného súdu  Bratislava III do kolúznej väzby 15. septembra. Sudca predtým rozhodol, že vyšetrovatelia NAKA Ján Čurilla, Pavol Ďurko a Milan Sabota budú rovnako väzobne stíhaní.

Vyšetrovatelia skončili vo väzbe

Milana Sabotu zobral sudca do kolúznej väzby. Jána Čurillu a Pavla Ďurka zobral sudca do väzby z dôvodov takzvanej kolúznej a preventívnej väzby. Následne na druhý deň 16. septembra zobral sudca do kolúznej väzby aj štvrtého vyšetrovateľa Štefana Mašina.

Štvoricu vyšetrovateľov a Petra Scholza zadržali vyšetrovatelia inšpekčnej služby 13. septembra. Obvinili ich zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti. Dvoch z nich obvinili v trestnej veci ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov.

Úrad inšpekčnej služby aktuálne vedie zástupca riaditeľa Martin Mackovič. Peter Scholz viedol policajnú inšpekciu od 11. júna po tom, ako predchádzajúceho riaditeľa Adriána Szabóa obvinili z prijímania úplatku. S prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste, jej schvaľovaním sa má štvrtého októbra zaoberať Špecializovaný trestný súd.

Zdroj: HN/ TASR

Koaliční poslanci navrhujú posilniť vplyv ministra pri výbere prezidenta PZ
Kompetencie ministra vnútra pri vymenovaní a odvolávaní prezidenta Policajného zboru (PZ) a riaditeľa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) by sa mohli posilniť. Verejné vypočutia pred výborom by mali mať po novom iba konzultačný charakter. Odvolať šéfa... Čítať ďalej
01 | 10 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR