Američania žiadajú od svojej vlády menej militarizmu
30 | 09 | 2021 I Ivan Brožík

Američania sa stali zreteľne mierumilovnejšími. Prieskum uskutočnila nadstranícka nadácia Eurasia Group Foundation (so sídlom v New Yorku) od 27. augusta do 1. septembra. Ukázal, že väčšina Američanov by chcela vidieť viac diplomatického úsilia a menej militarizmu. Mierumilovnejšie politiku a obmedzenú vojenskú účasť v zahraničných operáciách. 





"Výsledky prieskumu verejnej mienky získala agentúra Reuters 28. septembra." Informuje náš zdroj, portál vpk.name.
Dôležitejší je humanizmus

Podľa štúdie sa 58,3 percenta jej účastníkov domnieva, že USA by sa mali aktívnejšie zapájať do rokovaní o otázkach, ako sú zmena klímy, ochrana ľudských práv a migrácia. 21,6 percenta opytovaných sa zároveň domnieva, že USA by mali menej "tútorovať" iné krajiny. 20,1 percenta nemá v tejto téme nejaký konkrétny názor.
Menšia vojenská prítomnosť v zahraničí

Z 2 168 respondentov sa 42,3 domnieva, že USA by mali znížiť počet svojich vojakov v Európe, Ázii a na Blízkom východe. Taktiež obmedziť svoje aktivity v oblasti ochrany ostatných krajín a postupne presunúť zodpovednosť za regionálnu bezpečnosť na svojich spojencov. 32,2 percenta respondentov sa naopak domnieva, že USA by si mali udržať alebo zvýšiť svoju vojenskú prítomnosť v zahraničí,  pripomína citovaný zdroj vpk.name.

(Medzititulky red. HD.)

Erdogan mieri na Východ: S Bidenom sa nepohodol, chce upevniť vzťahy s Ruskom
29 | 09 | 2021 | Diana Zaťková